Toplumsal Haber Merkezi

Bazı ticari nedenlerden dolayı, İsrail El Al Havayolları, Türkiye uçuşlarını 10 yıldan beri durdurmuştu. İsrail havayolları, bu sabah uzun bir aradan sonra ilk kez İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptı.

El Al, Tel Aviv-İstanbul seferinde düzenli bir kargo uçuş seferi uygulamak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye'den onay geldikten sonra, El Al, bu sabah saat 07.50'de İstanbul'a iniş yaptı. İsrail Büyükelçiliği'nin resmi hesabından da yapılan açıklamada, "10 yıl aradan sonra ilk kez bir El Al Airlines kargo uçağı bu sabah İstanbul'a iniş yaptı. Bugünden sonra, THY'nin yanı sıra ELAL da Tel Aviv- İstanbul arasında karşılıklı uçuşlar gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ticaretin yeni rekor seviyelere ulaşmasına katkı sağlayacak" ifadeleri kullanıldı.

Bu coşkunun nedeni ise, koronavirüsle mücadelede kullanılacak 23 ton koruyucu ekipman. Malzemelerin yüklendiği kargo uçağının önünde yetkililer, iki ülkenin bayrakları ile resim çektirdi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her ülkeye yardım olarak gönderdiği devlet mallarının üstüne "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın hediyesidir" imzasının atıyordu. Bu sefer böyle ibareler kullanılmadı.

Öte yandan, uçak 23 ton malzemeyi İstanbul'dan Tel Aviv üzerinden New York'a taşımak üzere yola çıktı. 

'UÇAKLARIMIZI KARGO UÇAKLARINA DÖNÜŞTÜRDÜK'
Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom'a konuşan El Al Kargo departmanı Müdürü Ronen Shapira uçuşların sadece kargo, yük taşıma amacı ile yenilendiğini açıkladı.

Ronen Shaira, şunları söyledi:

Şu an korona virüsü sebebiyle El Al uçakları maalesef yolcu taşıyamıyor. Biz de uçaklarımızı kargo uçaklarına dönüştürdük. Bu uçaklarda korona virüsü için gerekli insani yardım, yani koronaya karşı savaşta kullanılabilecek çeşitli tıbbi yardım malzemelerini taşımak için kullanmaya karar verdik. Çin, ABD gibi ülkelerle korona ile savaşmak için gereken eldiven,maske ,tulum gibi malzemeleri taşımaya yönelik bir proje oluşturduk. Çeşitli ülkelerde eksik olan bu malzemeleri taşımak için ülkelerle bağlantı kurduk.İstanbul uçuşlarımızı da aynı amaçla talep ettik.