Umut Taştan

KHK ile ihraç edilen ve Ankara Yüksel Caddesinde 4 yılı aşkın süredir ‘işimiz geri istiyorum’ diyen Yüksel Direnişçisi Nuriye Gülmen, yarın Çağlayan Adliyesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İstanbul'un Okmeydanı semtinde bulunan ve Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü, halkın da kullanımına açık olan İdil Kültür Merkezi'ne yönelik 5 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşen polis baskınında gözaltına alınan, KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, 11 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Gülmen’in tutuklanmasına gerekçe ise ‘kaçma şüphesi’ olarak belirtilmişti.

Silivri Cezaevinde 5 aydan fazla zamandır tutuklu bulunan Nuriye Gülmen yarın ilk kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Duruşmaya getirilecek olan Gülmen’in mahkemesi 09.00’da başlayacak.

Aydınlar, sanatçılar, adalet talebi olanlar, direnenler ve yurttaşlar sosyal medya hesaplarından direnişçi Nuriye Gülmen ile dayanışma ve mahkemeye çağrı mesajları yayınlıyor.

'NURİYE'Yİ ZULMÜN ELİNDEN ALALIM'
Sanatçı Defne Halman yaptığı paylaşımda Gülmen’in duruşmasına çağrı yaparak, dayanışma çağrısında bulundu. “Yüksel Direnişçisi Nuriye Gülmen haksız, hukuksuz, bomboş bir iddianame ile 5 aydır tutuklu” diyen Halman şu ifadelere yer verdi:

2016’da KHK ile ihraç edildi. Yüksel Caddesinde İnsan Hakları Anıtı’nın önünde ‘işimi geri istiyorum’ dövizi ile çıktı ve bir direniş başladı, dört yıldır devam eden Yüksel Direnişi. Saldırı, işkence, gözaltı, tutsaklık 324 gün sürdürdüğü açlık grevi, adaletsizlik Nuriye’yi yıldıramadı. Hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmedi, baskılara boyun eğmedi. Zulme uğrayanları asla yalnız bırakmadı. Biz de Nuriye’yi yalnız bırakmayalım. Direnenlere destek oldu, Nuriye’ye destek olma sırası bizde. Ezilenlere sahip çıktı, Nuriye’ye sahip çıkmalıyız. Susturmak istediler, susmadı. Biz de susmayalım. Nuriye suçlu değil, direnişçidir. Ülkedeki haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı mücadele etmek suç değildir. İşini geri istemek suç değildir. 5 Şubat Cuma sabahı saat 09.00’da Çağlayan Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşması var, yanında olalım. Nuriye’yi zulmün elinden alalım.

'GÜLMEN, HERKESİN SESİ OLMAYA ÇALIŞTI'
Geçtiğimiz günlerde tahliye olan bir diğer Yüksel Direnişçisi Acun Karadağ ise sosyal medya hesabından Gülmen’in duruşmasına ilişkin yaptığı paylaşımda “Bir Yüksel direnişçisi olarak 27 Ocak tarihinde tahliye edildim. Ancan 4 arkadaşımız hala tutuklu. Mimar Alev Şahin, nüfus memuru Nazan Bozkurt, öğretmen Mehmet Dersulu ve akademisyen Nuriye Gülmen şu anda tutuklular. Biliyorsunuz Yüksel Direnişini bitiremeyen iktidar bu kez, direnişi illegal ilan ederek, örgüt torbasına atarak ve örgüt sopası sallayarak tehditle gözaltına aldılar. Bizi tehdit ediyorlar direnişi bırakmamız, mücadele etmememiz için. Direnişimizdeki ‘işimizi geri istiyoruz’ talebinin ne kadar haklı olduğunu, şimdi daha iyi anlıyoruz. İşten atılan işçilerin sloganı haline geldi ‘işimizi geri istiyoruz’ sloganı ve tüm Türkiye’ye yayılıyor. İşte bu iktidarı çok korkutuyor, ve direnişçileri sokakta görmek istemiyorlar. Bu nedenle de bütün araçlarını kullanarak direnişçileri hapishanede tutumak istiyorlar. Bunlardan biri de Nuriye Gülmen. Akademisyen Nuriye Gülmen’in 5 Şubat tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde duruşması var. Bizler suç işlemedik, halka karşı suç işlemedik. Şiddet içermeyen, sadece sözümüzü söylediğimiz bir direnişi 4 yıldır yürütüyoruz. Hak talep eden herkesin sesi olmaya çalışıyoruz. Nuriye Gülmen de böyle yaptı, herkesin sesi olmaya çalıştı. Bugün onun sesi olma sırası biz de. Nuriye Gülmen için 5 Şubat’ta çağlayandayız.” ifadeleriyle dayanışma çağrısında bulundu.

Dijital bir materyalde çıkan ‘PLN’ kısaltmasından başka bir suçlama bulunmayan ve bu gerekçe ile hakkında ev hapsi kararı verilen öğretmen Pelin Akbaş Yeşil, sürdürdüğü mücadele ile bu kararı kaldırmayı başarmıştı. Öğretmen Yeşil de Nuriye Gülmen ile dayanışma çağrısı yaparak “OHAL ve KHK zulmüne karşı en güçlü direnişi başlatan kamu emekçilerinin onuru ve umudu olan Nuriye Gülmen için özgürlük ve adalet istiyorum” ifadelerine yer verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki işine geri dönebilmek için aylarca CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde direniş sürdüren ve sonunda işini emeğini geri alan Mahir Kılıç "5 Şubat Cuma günü İstanbul Çağlayan Adliyesinde hepimiz Nuriye Gülmen'in yanındayız. Hepimiz Nuriye Gülmen'in sesiyiz" ifadeleriyle çağrıda bulundu.