Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, raporun görüşüldüğü toplantıya İBB temsilcisinin de katıldığını ifade ederek, İBB temsilcisinin ÇED raporuna imza attığını ileri sürmüştü.

Bakan Kurum’un açıklamasına, İBB Sözcüsü Murat Ongun’dan itiraz gelmişti. Murat Ongun, Bakan’ın açıklamasını yalanlayarak, “İBB, 28 Kasım’daki toplantıya katılmış ve tüm itirazlarını raporla açıkça sunmuştur. Katılım imzasının, ÇED Raporu imzası gibi sunulmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İBB kanadı, toplantıda bulunan İBB Temsilcisi Gürkan Akgün’ün toplantıda Kanal İstanbul hakkındaki çekincelerini ve eleştirilerini aktardığını duyurmuştu.

Bu açıklamalara Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da dahil oldu. Murat Ongun’a yanıt veren Birpınar, “İstanbul BB ve İSKİ temsilcileri de bu toplantıya katılmış, Herhangi bir ŞERH veya İTİRAZ kaydı düşmeden görüş bildirmiştir. Sonuçta; İstanbul BB ve İSKİ temsilcileri de ÇED Raporu’nun altına İMZASINI atmıştır” ifadelerini paylaştı.

SES KAYDI YALANLADI
Tartışmaların ardından Gürkan Akgün’ün o toplantıda yaptığı konuşmanın ses kaydına ise Odatv ulaştı. Ses kaydında Bakan Yardımcısı Birpınar’ın, İBB’nin ÇED’e onay verdiği iddiasının aksine İBB Daire Başkanı Gürkan Akgün’ün Kanal İstanbul projesine karşı çıktığı duyuluyor. Akgün toplantıda yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul’a ait planların İstanbul’un tarım ve orman alanlarına, su havzalarına büyük zararlar vereceği uyarısını yaparak, “Dolayısıyla bizim bu planlara açıkçası olur vermemiz mümkün değildir” ifadelerini kullanıyor.