Toplumsal Haber Merkezi

Dün, Kızılay Sancaktepe Şubesi’ne 'çete' operasyonu yapıldığı, gizlilik kararı alınan soruşturmada 16 kişinin gözaltına alındığı ve bazı şüphelilerin de tutuklanarak cezaevine gönderildiği ortaya çıkmıştı. Şube yöneticilerinin Kızılay’a ait yardım malzemelerini satarak zimmetlerine para geçirdiği söyleniyor.

İddiayı doğrulayan Kızılay yönetiminden yapılan açıklamada, “Bağışçılarımız ve ihtiyaç sahiplerimiz müsterih olsunlar, Kızılay yönetimi olarak veren el ile alan elin haklarının takipçisiyiz” denilmişti.

Konunun takipçisi olan CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek, '152 yıllık bir çınar' dediği Kızılay'da son zamanlarda yaşanan akıl almaz skandallar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Zeybek, Kızılay'da birkaç yıldır yaşananları yakından takip ediyor. Torunlar Holding'e ait Başkent gaz firması Kızılay'a şartlı 8 milyon dolar bağışlamıştı. Paranın 75 bin doları Kızılay'da kalmak suretiyle, 7 milyon 725 bin doları bağışçının talebi üzerine Ensar Vakfı'na aktarıldı. "Şart" sözleşmesinde yer alan "yurt yapımı" ifadesi, kamuoyunda sorulara neden olmuştu. Önce Kızılay sonra Kızılay Genel Başkanı bunun şartlı bir bağış olduğunu ifade ederek gündeme oturan iddiayı doğrulamıştı.

2017'deki bağıştan sonra, Ensar Vakfı'nın nerede yurt yaptığı merak edilirken, sorulara yanıt Ensar Vakfı'ndan gelmişti. Ensar Vakfı Genel Müdürü, paranın TÜRGEV ile Ensar Vakfı'nın ABD’de ortaklaşa kurduğu TÜRKEN Vakfı'na aktarıldığını açıklamıştı. Hemen ardından da TÜRKEN tarafından ABD New York Manhattan’da arsa alındığını ve 21 katlı öğrenci yurdu yapıldığını söylemişti. Yani vergiden yüzde 100 muaf olan Kızılay bağışları aktarmalı bir trafik ile Saray’a yakın isimlerin Amerika’daki vakfına aktarılmıştı.

Gökan Zeybek katıldığı bir televizyon programında ortaya çıkan bu bağış skandalları ile ilgili şöyle konuşmuştu:

Kızılay; Kızılay’ın yöneticileri lüks içinde yaşasın diye bağış toplanan bir kurum değil. Ben Kızılay’a pek çok kez kan vermiş birisiyim. Şimdi düşünüyorum; Acaba benim kanım gerçekten askerimize mi gidiyor? Vatandaşa mı gidiyor? İhtiyaç sahiplerine mi gidiyor? Yoksa benim kanım üzerinden bir avuç yandaş ticaret mi yapıyor bilemiyorum. Bakın Kızılay’ın yaptığı yardımlar ile ilgili karşımıza enteresan rakamlar çıkıyor. 2013 yılında Kızılay’ın yaptığı yardımlar 13 milyon 500 bin TL, 2019 yılında ise 2 Milyar 700 milyon TL. Arada büyük uçurum var. Bu yardımlar nereye gidiyor?

Zeybek’in Şubat 2020’de, yani 5 ay önce yaptığı bu açıklamanın ardından İstanbul Sancaktepe Kızılay Şubesi’nde yaşanan ve Kızılay Genel Merkezi’nin de doğruladığı; “Sancaktepe’de bazı Kızılay yöneticilerinin Kızılay’ın mallarını satarak 50 Milyon TL’lik şahsi menfaat elde ettiği” iddiasıyla 16 kişinin tutuklanması ve devamında da Kızılay’ın içinde bulunduğu yolsuzluk sarmalı için alınan gizlilik kararının bu süreci örtbas etme girişimi olduğunu gösteriyor.

Zeybek'in açıklamaları şöyle:

Kızılay’ın mevcut Sancaktepe Şube Başkanı H.Y., tutuklanan önceki dönem şube başkanı C.Y.’den görevi Şubat 2019’da devralıyor. Her iki Kızılay başkanının da profilleri incelendiğinde AKP’nin kamu kurumlarındaki kadrolaşma sürecinin bir örneği net olarak görülebiliyor. Önceki dönem başkanının Twitter sayfasını, paylaşımlarını, söylemlerini AKP Genel Başkanı’nın güzellemeleri ve fotoğrafları kaplarken, şimdiki Başkanın da 2014 yılı AKP Kartal Belediye Başkan aday adayı olduğunu ve adaylık açıklamasında da “Dünya lideri Sn. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde hizmete talip olan hizmet erleriyiz” diyerek sözlerine başlamış olduğunu görüyoruz.

'2017’DE KIZILAY’IN MUHALİF 319 ŞUBESİ KAPATILDI'

Hatırlayın; Kızılay Genel Sekreteri imzasıyla ülke genelinde 319, İstanbul’da 42 şubeye gönderilen 12 Mayıs 2017 tarihli yazıda, söz konusu şubelerin Kızılay’ın misyonunu yerine getiremediği gerekçe gösterilerek Türkiye genelinde 319 şubesi kapatılmıştı.

“Benimleysen çalışırız, değilsen çalışmayız”

Halbuki işin aslı başkaydı.

Gizli ve kapalı bir toplantıda kendi siyasi görüşlerinden olmayanları kurumdan uzaklaştırma hedefiyle 319 şube için kapatılma kararı verildi. Bu; muhalif isimlere yönelik siyasi bir operasyon idi.

'152 YILLIK BİR ÇINAR BU DURUMA DÜŞÜRÜLMEMELİYDİ'
Gelinen noktada “152 yıllık bir çınar bu duruma düşürülmemeliydi” diyen Zeybek sözlerini şöyle tamamladı:

Dolgun maaşlı Kızılay yöneticileri için 12 bin dolar aylık kirası olan boğaz manzaralı bir köşkün kiralanması, yardıma muhtaç kesimlerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan bağışların nereye gittiğinin belli olmaması, 319 muhalif şubenin gizli ve kapalı bir toplantıda alınan karar neticesinde kapatılması ve bugünlerde ülke gündemini meşgul eden şube başkanlıklarındaki yolsuzluk iddiaları; tarihi kökleri çok derinlerde olan, gönüllülerin çalıştığı, fakirin derdine çözüm üreten bir kurum olan Kızılay’ın ne yazık ki liyakatin tamamen dışında, sıcak siyasetin göbeğinde, bir siyasi partinin arka bahçesine dönüştürülmüş ve işlevi dışında faaliyet gösteren bir kurum haline getirilmiş olduğunu gözler önüne seriyor.

Kamuda yaratılan liyakatsiz kadrolaşma süreci; ne yazık ki; rant, talan ve sömürü odaklı bir makinenin çıkarlar doğrultusunda talimatları uygulayan dişlileri gibi.