İBB kararıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni ve orkestra şefi Cem Mansur görevden alındı. Bu kararın ardından özellikle 2010 referandumunda “Yetmez ama evet” diyen isimler hedefine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu koydu. Karara destek verenler de oldu. Mansur'un görevden alınma gerekçesi ise, “yönetsel fikir ayrılıkları” olarak duyuruldu.

Cem Mansur’un görevden ayrıldığı, İBB Basın Danışmanlığı’nın “Müziğin Merkezi Aralık’ta da CRR” başlıklı açıklamasıyla aktarıldı.

İBB Basın Danışmanlığı’nın açıklaması şöyle  oldu:

İBB ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur’un yolları ayrıldı. Müziğin şehirdeki simge mekanı, yakında belirlenecek yeni sanat yönetmeni ile birlikte aralık ayında ve yeni yılda İstanbulluların iyi müzikle buluştuğu adres olmaya devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yönetsel fikir ayrılıkları nedeniyle yollarını ayırma kararı aldı. Yeni Genel Sanat Yönetmeni, kamuoyu ile kısa süre sonra paylaşılacak.

UFUK URAS KÖTÜ YAKALANDI
Bu karar ise “Yetmez ama evet” kampanyasının önderlerinden Ufuk Uras’ın tepkisini çekti.  Uras Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İmamoğlu'nun tarihe Cem Mansur'u görevden alan kişi olarak geçmesi çok yazık, ‘Yönetimsel fikir ayrılıkları’ değil ahbap çavuş ilişkisi liyakatın yerini aldı maalesef” dedi.

Fakat Ufuk Uras’ın eşi dansçı Zeynep Tanbay’ın yaklaşık iki buçuk senedir İBB iştiraki Kültür AŞ’den maaş aldığı ortaya çıktı. Tanbay’ın da Cem Mansur tarafından işe alındığı öğrenildi. Eşinin İBB’de çalışmasına rağmen Uras’ın “ahbap çavuş ilişkisi liyakatin yerini aldı maalesef” demesi dikkat çekti.

İBB KAYNAKLARI NASIL AÇIKLADI
Yaşananların ardından Odatv’ye bilgi veren İBB kaynakları istediği programı yapması konusunda büyük bir özgürlük alanı bırakılan Cem Mansur’un kamu kaynağının kullanımı konusunda dikkatli olunması yönündeki uyarılardan rahatsız olduğu aktarıldı.

İdare ile yaşadığı bu fikir ayrılıklarını çözmek yerine İBB yönetimi ve bağlı olduğu daire başkanlığı ile ilgili olumsuz fikirlerini orkestra elemanları, müzik çevresi, basındaki tanıdıkları ile paylaştığı iddia edildi. Yaşanan gerilimin ardından da yolların ayrıldığı açıklandı. 

KİM NE DEDİ?
Cem Mansur kararının ardından İmamoğlu’na birçok köşe yazarı da tepki gösterdi. Tepki gösterenlerin başında Hıncal Uluç vardı. Uluç sabah gazetesindeki yazısında, “Bak eski dostum İmamoğlu, kim bilir hangi kıskançlık ya da yerine kendi emir kulunu getirmek için, Mansur'un ayağını kaydırmak isteyenlerin oyununa gelirsen, kendini hem de nasıl inkâr eder, o harika Beylikdüzü Başkanı'nı öyle bir siler atarsın ki, geç başkan adaylığını, İstanbul'un başında bile sallanmaya başlarsın...” ifadelerini kullanmıştı. 

Öte yandan Daily Sabah yazarı İhsan Aktaş da kararı eleştirdi. Aktaş, “Yoklukla imtihan böyle bir şeydir. Eski kafa popülist bir İBB başkanı bulundu. İkinci Atatürk, liyakat ve adalet timsali dediler. Yedi kat perde ile sırlanmış faninin, son tasarrufu kültür çevrelerini şaşkına çevirdi. ''Görecek günler varmış” ifadelerini kullandı. 

 “Yetmez ama evet” kampanyasında öne çıkan yazarlardan Nurcan Baysal ise karara tepki gösterdi. Baysal, “Her şey çok güzel olacak demiştiniz İmamoğlu merak ediyorum Cem Mansur’a neden dokunuluyor, nedir bu yönetsel fikir ayrılıkları?” ifadelerini kullandı. 

Piyanist Fazıl Say ise kararı destekledi. Say Twitter hesabından, Ufuk Uras’a yanıt vererek, “Çok doğru yapmış Belediye Tebrik ediyorum İmamoğlu’nu. ‘Müzikle alakalı’ birinin o görevi alması çok iyi olur. Çok sevindim İstanbul kültür sanat hayatı adına doğru karara. Siz siyasetçisiniz. Cem Mansur dostunuz diye; bilmediğiniz konulara girmeyin bence” diye yazdı.