Selçuk Arslan - Toplumsal Muğla

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek'e “Ankara'yı parsel parsel sattı” demesiyle gündeme gelen ve satılan arazileri alan Söğüt İnşaat daha önce Bodrum’da kaçak otel inşaatıyla adından söz ettirmişti. Söğüt İnşaat, şimdilerde Bodrum’da trafik güvenliğini hiçe sayan skandal uygulamaya imza atıyor.

Söğüt İnşaat ve Azad Grup ortaklığı ile devam eden otel projesinin süreci skandallarla dolu. Eski adı Mahi Devran Hotel olan Bodrum Kaynar Mevkii Duvarlı Tarla köyü 11'inci kilometrede yer alan otel, dolmuşçuyken Melih Gökçek ile tanışıp zengin olan Söğüt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akan ile Azad Grup ortaklığı tarafından geçtiğimiz yıl satın alındı. Satın aldıktan sonra otelin ismi ilk olarak Angel's Hotel Bodrum olarak değiştirildi. İsim değişikliğinden sonra Bodrum Belediyesi’ne başvurarak tadilat planı değişikliği istendi. CHP'li Bodrum Belediyesi firmanın tadilat planı değişikliğini onayladı. Bu gelişme üzerine firma eski otel duvarlarını yıkarak otel inşaatına başlamış oldu. Zemin etüdü yapılmadan mevcut duvarların bir kısmı yıkılarak otelin inşaatına devam edildi. Duvarları yıkıldıktan sonra otelin 2 katlı olan bazı bölümleri dört, bazı bölümleri ise beş kat olarak inşa edildi. İnşaatı devam eden otelin isimi son olarak Oba Otel olarak değiştirildi. 

YETKİLİLER YOL İŞGALİNİ GÖRMÜYOR
Otelin inşaatında skandalların ardı arkası ise kesilmiyor. İnşaat yasağına rağmen otelin inşaatını sürdüren firma, trafik güvenliğini hiçe sayan bir uygulamaya da imza atmıştı. Karayollarında herhangi bir izin almadığı öğrenilen firma, yolu tek şeride düşürerek trafik yoğunluğuna neden olduğu gibi zorlu virajda kazalara da davetiye çıkarıyordu. Toplumsal'ın geçtiğimiz haftalarda bu konuya değinmesi ve yetkililere seslenmesine rağmen durumda halen bir değişiklik yok, otoyoldaki işgal sürüyor.

Yeni çekilen fotoğraflar şöyle:

KAÇAK LUNAPARK İDDİASI
Söğüt İnşaat’ın otel inşaatı iki etaptan oluşuyor. İkinci etabın çevreye verdiği tahribatı gizlemek amacıyla şantiye çevresine dışarıdan getirdiği çam ağaçlarını dikmişti. Üstelik eski otelin projesinde bu etap yoktu. Alınan tadilat projesi ile yeşil alan yapılaşmaya açılmış durumda. Yine proje kapsamında ikinci etapta olmayan bir lunapark ortaya çıktı. Toplumsal'ın projeyi yerinden inceleyerek gündeme getirdiği kaçak lunaparkın yapımı sürüyor.

KAÇAK İSKELESİ YÜKSELDİKÇE YÜKSELİYOR
Oteldeki skandallar saymakla bitmiyor. Daha önce gündeme getirdiğimiz kaçak iskele halen yıkılmadı. Üstelik sahilde bulunan ve başkanlık odası olarak adlandırılan yapı da kaçak. Alınan bilgilere göre söz konusu yapı hakkında yıkım karar olmasına rağmen halen yıkılmadığı gibi yükselmee de devam ediyor.

'BU KADARI DA AHLAKSIZLIK ARTIK'
Oteldeki kaçak yapılaşma tüm hızla sürerken Bodrum halkı gözlerinin önünde yaşanan katliama ve bu katliama hiçbir yetkilinin ses çıkarmamasına tepkili. Toplumsal'a konuşan Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve çevre aktivisti Mir Bahattin Demir "Bu yapı kanuna tamamıyla aykırı. Hiçbir mevzuata uymuyor. Hatta ahlaksızlık diyebileceğimiz bir durum artık" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

"Biz kıyılar halkındır, kamu malıdır dedikçe her türlü kötülük yapılıyor kıyılara" diyen Demir, "Dilimizde tüy bitti. Bütünleşik kıyı ve koruma planlaması artık şart olmuştur. Kıyılara yapılan böylesi müdahaleler deniz ekosistemini çökertiyor. Bir an önce yerelde  belediyeler meclis kararlarını çıkartarak, Turizm ve Çevre Şehircilik bakanlıkları devreye girmelidir. Yoksa  her şeyi süratle kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

ANKARA'YI PARSEL PARSEL...
Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan, Gökçek'in başkanlık döneminde 6 büyük ihale aldı. Hatta ihalelerden bazıları usulsüz görülerek iptal edildi. Ancak yapılan yeni ihalelerde de yine kazanan Söğüt İnşaat oldu. Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan’ın numaralarıyla birlikte Ankara'da aldığı ihaleler ve büyüklükleri ise şöyle:

  • 2011/72038 ihale numarası ile 460 bin TL
  • 2012/58911 ihale numarası ile 627 milyon TL
  • 2013/93683 ihale numarası ile 4.1 milyon TL
  • 2013/93695 ihale numarası ile 4.3 milyon TL
  • 2013/103874 ihale numarası ile 799 milyon TL
  • 2015/107122 ihale numarası ile 1.4 milyar TL

Söğüt İnşaat’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden bugüne kadar aldığı ihale 4 milyar TL...

Mustafa Akan bu arsa ihalelerini ANFA ile birlikte kazanmıştı. Ankara’nın göbeğinde, üç alışveriş merkezinin ortasında ve yeni yapılmakta olan 3 bin 600 yataklı şehir hastanesinin bitişiğinde bir arsa var. Bu arsa Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yürüme mesafesindeki 64784 ada 2 parsel ve 64785 ada 1 parselin birleşiminden oluşuyor ve toplam alan 141 bin 966 metrekare. Başka bir deyişle 19 futbol sahasından daha büyük... Arsanın satış yetkisini alan ASKİ, Mart 2017’de yaptığı ilk ihalede 461 milyon 389 bin lira bedel biçtiği bu arsaları 3 ay sonra AKP’li 5 meclis üyesi, 5 daire başkanı ve genel sekreterin oluşturduğu 11 kişilik encümen kurulunun 15 Haziran 2017 tarih 1196/2720 sayılı kararı ile 430 milyon bedelle satıyor. Arsanın fiyatı 3 ayda 31 milyon 389 bin TL düşürülerek satışı yapılıyor.