Her fırsatta yerli ve milli vurgusu yapan, "Fon alıyorlar, bu bir milli güvenlik sorunudur" diyerek muhalif medyayı hedef gösteren RTÜK, “Avrupa Standartlarıyla Uyumlu Olarak İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğünün Geliştirilmesi” başlıklı projesi ile de Avrupa Birliği'nden 3,6 milyon Avro fon alacak.

#FONDAŞ MEDYA ETİKETİYLE HEDEF GÖSTERMİŞTİ
Oda Tv’nin ABD merkezli Chrest Foundation vakfından fon alan Medyascope’u hedef gösteren haberinin ertesi günü Fahrettin Altun, medyaya yönelik yeni bir yasal düzenleme ihtiyacından söz etmiş, AKP’nin trol ekipleri söz konusu haberleri yapanlar dahil fon alan ya da almayan bütün muhalif medyayı #fondaş medya etiketiyle hedef göstermeye başlamıştı. Altun’un ardından RTÜK devreye girerek medyayı “yerli ve milliler” ile “dışarıdan fon alanlar” şeklinde kategorize ederek “milli güvenlik sorunu” ilan eden bir açıklama yayımlamıştı.

FON TARTIŞMASI BAHANESİYLE MUHALİF MEDYA “MİLLİ GÜVENLİK SORUNU” İLAN EDİLİYOR
RTÜK açıklamada 15 Temmuz kontrgerilla içi çatışmasına da “Son örneğini 15 Temmuz’da gördüğümüz üzere dış bağlantıları bulunan hain girişimler tezgâhlanmakta yetmezse huzur ve güven ortamını zedeleyebilmek için bambaşka formüller devreye sokulmaktadır. Türkiye’yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır” sözleriyle değinerek dış güçler söylemiyle, muhalif medya üzerinden yabancı kaynakların ülke içi dengelere müdahale ettiğini iddia etmişti.

2003'TE HOLLANDA'DAN FON
Fon desteği ile yayın hayatını sürdüren medya kuruluşlarını potansiyel milli güvenlik tehditi olarak niteleyen yerli ve milli RTÜK’ün de çeşitli yabancı kaynaklardan destek aldığı ortaya çıktı. Bu fon desteğinin en bilineni 2003 yılında Hollanda hükumeti başvurulan ve Katılım Öncesi Projeler Programı (MATRA) kapsamında kabul edilmiş ve Hollanda’daki Görsel-İşitsel Medyanın Sınıflandırmasından Sorumlu Enstitünün (NICAM) desteğiyle akıllı işaret sistemi geliştirildi. Geliştirilen sistem halen televizyon yayınlarında kullanılmakta.