Polisinden avukatına, savcısından bürokratına kadar çamura batanlar bir bir ortaya çıkıyor. "FETÖ Borsası", "PKK Borsası" derken şimdi de adli emanetteki 300 kilo uyuşturucunun mafyaya satıldığına ilişkin bir skandal olay ortaya çıktı. Adliyedeki çetenin içinde 4 savcı da var!

Çetenin, 10 yıl boyunca 6 ayda bir yapılan sayıma rağmen, ele geçirilen 300 kilo eroinin yerine un koyduğu, emanet edilen parayı imha ettiklerine dair sahte evrak düzenlediği ve adli emanetleri dışarı çıkararak sattığı ortaya çıktı.

Erciş Adliyesi'ndeki adli emanetleri el altından satan çete deşifre oldu. Çetenin içerisindeki 4 savcının da bulunduğu öğrenilirken 300 kiloluk eroinin bile satıldığı ortaya çıktı.

Duvar'ın haberine göre aralarında Erciş Adliyesi Emanet Bürosu Müdürü M.Z.’nin de bulunduğu bir şebeke, ilçede yapılan uyuşturucu, tarihi eser kaçakçılığı, sahte para operasyonlarının ardından adli emanete teslim edilen malzemeleri piyasaya sürerek satışa sundu. Ele geçirilen 300 kilo eroinin yerine un koyan, emanet edilen parayı imha ettiklerine dair sahte evrak düzenleyen şebeke üyeleri, 10 yıl boyunca 6 ayda bir yapılan sayıma rağmen adli emanetleri dışarı çıkararak satmayı başardı.

İHBAR ORTAYA ÇIKARDI
Ancak şebekenin hesaba katmadığı şeyler oldu, bir süre sonra M.Z ve arkadaşlarının malı adliyeden çıkardığını öğrenen suç örgütleri, şebekeye vermeleri gereken parayı ödemedi. Zor durumda kalan M.Z ve arkadaşları paralarını alabilmek için aracı kişilere başvurdu. Bu arada bu kişilerin adli emanetteki malı dışarı çıkararak sattıklarını öğrenen uyuşturucu tacirleri, şebeke üyelerini açığa çıkarmakla tehdit etti. Olayların çevrede duyulmasıyla şebeke, 2019 yılında açığa çıkmaya başladı. Yapılan bir ihbar sonucu Adalet Bakanlığı bir müfettiş görevlendirdi. Yapılan teftiş sonrası durumdan şüphelenen müfettiş, adli emanete teslim edilen eşyaların evraklarını inceleyince, paraların imha edildiğine dair sahte tutanak tutulduğunu gördü. Bunun üzerine polis, aralarında Adli Emanet Müdürü M.Z. ve birçok kamu görevlisinin de bulunduğu şebekeyi takibe aldı. Yürütülen teknik ve fiziki takip neticesinde şebeke mensuplarının adli emanet bürosuna teslim edilen emanetleri, yasadışı yollardan piyasaya satışa sundukları ortaya çıktı. Adli Emanet Müdürü M. Z. ve bir kişi daha tutuklanarak cezaevine gönderildi. Davada bir kişi tutuksuz yargılanırken, bir kişi de aranıyor.

4 SAVCI YARGILANIYOR
Yasalara göre adli emanet bürosuna teslim edilen malzemelerin 6 ayda bir sayılması gerekiyor. Yapılan sayımlarda adli emanet bürosundaki tüm malzemelerin yerinde olduğuna dair tutanakların altında savcıların imzası var. 2011 yılından bu yana Erciş Adliyesi’nde görev yapan ve hazırlanan sahte evrakları imzaladıkları belirtilen dört adli emanet savcısı ise bu dosya kapsamının dışında ‘görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla bölge adliye mahkemesinde yargılanıyor. Konuya ilişkin Erciş Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede bu kişiler, 'uyuşturucu ticareti, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, zimmet' ile suçlanıyor.
Konuya ilişkin ilk duruşma 20 Haziran 2020 yılında görülürken, 7. duruşma ise 29 Haziran 2021’de Erciş Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme duruşmayı 5 Ekim 2021 tarihine erteledi.

M.Z. SUÇLAMALARIN BİR KISMINI KABUL ETTİ
Tutuklu Adli Emanet Müdürü M.Z. emniyette, savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadede, 'her adli emanet bürolarında bu tür durumların yaşandığını', adli emanete teslim edilen malzemelerin imha edildiğini belirterek, hakkındaki suçlamaların bir kısmının doğru olduğunu ama kayıp eşyaların bir kısmından ise haberinin olmadığını söyledi.

NETFLİX'E KONU DİYE YAZSAN SENARİSTLERE 'ABARTMA, BÖYLE ŞEY Mİ OLUR' DERLER!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Van'da 4 savcının yakaladıkları uyuşturucuları ve tarihi eserleri sattığını iddia etti. Antmen yaptığı paylaşımda, savcıların kurduğu uyuşturucu şebekesinin, suç örgütlerinin ihbarı sonucu ortaya çıktığını da ileri sürdü.

Antmen, "İddiaya göre Van'da 4 savcı, yakalanan uyuşturucuları ve tarihi eserleri alıp satmaya başlamış. Savcıların kurduğu bu uyuşturucu şebekesi ise suç örgütlerinin ihbarı sonucu ortaya çıkmış! Netflix'e bunu konu diye yazsan senaristlere 'O kadar da abartma,böyle şey mi olur?' derler!" ifadelerini kullandı.