Bin 500 yıllık tarihe sahip Yerebatan Sarnıcı restorasyonunda sütunları birbirine bağlayan gergilerin kötü halde olduğu ve sütunları tutamadığı görüldü. 

Tarihi Sarnıç'ın ziyarete kapalı alanlarında 4 yıldır restorasyon çalışmaları sürüyordu. Cumhuriyet geç dönem restorasyonunda yapılan gergi elamanlarının, sütün başlarında son bulduğu ve devamlılık oluşturmadığı tespit edildi. Olası bir depremde Sarnıç’ta ciddi hasarların oluşabileceği, göçmelerin bile yaşanabileceği tespit edildi.

İstanbul Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından "Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil!" diyerek Sarnıç'a ait görselleri paylaştı.

Polat, Sarnıç'a ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Yerebatan Sarnıcı restorasyonunda sütunları birbirine bağlayan gergilerin perişan halde olduğunu, sütunları tutamadığını gördük. Koruma Kurulu’na hazırlayıp sunduğumuz projeleri vakit kaybetmeksizin uygulamamız gerekiyor. Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil!

47 gün önce Koruma Kurulu’na ilettiğimiz ve acil olarak önü açılması gereken Yerebatan Sarnıcı statik projesi için bugün toplanan kuruldan da bir karar çıkmadı. Yerebatan Sarnıcı risk altında, bir an önce müdahale etmemiz için kurul onayı almalıyız.