Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen 2022 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı sorularından bazılarının, Yediiklim Yayınevi’nin soru kitapçıklarındakilerle aynı olması skandalı Türkiye’nin gündemine oturdu. Yediiklim Yayınevi ve yayınevi sahibi Münir Çelik hakkında 2016 yılında FETÖ soruşturması yürütüldüğü ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener bugünkü köşesine bu iki soruşturmayı taşıdı.

Nedim Şener’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Yalnız FETÖ’cü bazı hesapların, bir anda Yediiklim Yayınevi’nin sahibi Münir Çelik’in AKP ve MHP’lilerle çekilmiş fotoğraflarını paylaşması, olay ortaya çıkar çıkmaz açılan soruşturmaya rağmen algı operasyonu yürütmesi dikkatlerden kaçmadı.

Münir Çelik’i biraz daha araştırınca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2018/207810 sayılı soruşturma kapsamında hakkında FETÖ/PDY Terör Örgütü üyeliğinden adli işlem yaptığı ve hakkında ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığı’na dair karar verdiğini öğrendim. Çelik ifadesinde, 17/25 Aralık sürecinden önce 5.000 TL kadar kurban bağışı vererek FETÖ’ye maddi yardımda bulunduğunu, Yediiklim isimli şirketin Zaman gazetesine iki aboneliğinin olduğunu ancak daha sonra iptal ettirdiğini söylemiş.

Öte yandan, Yediiklim Eğitim Bilgisayar Yayıncılık Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın 2016/18019 sayılı soruşturma yürüttüğünü öğrendim. Ayrıca üzerinde durulan bir başka konu ise Yediiklim’in birçok alanda hazırladığı soru kitapçıklarında KHK ile ihraç edilmiş FETÖ’cü eğitimcilerin SGK kaydı olmadan görev yaptığı iddiası.

15 Temmuz’dan bu yana kamu kurumları içerisinde en az FETÖ’cü temizliği yapılan kurumların başında ÖSYM geliyor. ÖSYM idari kararla bazı FETÖ’cüleri ihraç etse de, OHAL kapsamında yayınlanan KHK’lar ile bugüne kadar 15 FETÖ mensubu ihraç edildi. Bu kişilerin 14’ünün yaptığı itirazlar reddedildi. Birinin incelemesi de sürüyor.