Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve Tele1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel bu sabah gözaltına alındı.

Müyesser Yıldız hakkındaki gözaltı kararının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TCK'nın 328. maddesiyle başlattığı "Siyasal ve Askeri Casusluk" suçlamasıyla alındığı ifade edildi.

Ancak gazetecilere yönelik suçlama bu kez yaptıkları haber için değil yapmadıkları haber için oldu. Soruşturma kapsamında gazetecilerin gözaltına alınma gerekçesi olarak, yaptıkları görüşmeler sonucunda aldıkları bilgileri haberleştirmemeleri gösterildi.

Bu konuya tepki gösteren İsmail Saymaz, “Haberi yazınca terörist, yazmayınca casus diyorlar. Barış’lar haber yazmaktan suçlanıyor, Müyesser abla yazmamaktan” ifadelerini paylaştı.

Nevşin Mengü de aynı konuya değinerek, “Bir gazeteci, kaynağıyla görüşme yaptı ama konuşulanları yazmadı diye gözaltına alır mı? Artık aklım almıyor” diye yazdı.

Milliyet gazetesi Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Kıvanç El de “Gazeteci, asker ya da siyasi bir kaynakla görüştü diye soruşturulamaz. Müyesser Yıldız dışında Sabah'ta veya başka gazetede çalışıp askerle siyasi ile görüşen eminim onlarca gazeteci var. Abdurrahman Şimşek ise canlı yayında bunu inanılmaz çarpıttı” ifadelerini yazarak şunları aktardı:

Kaldı ki gazeteci bunu yazmadı diye de soruşturulamaz... Off the record bilgi olabilir veya süzgecinden geçirip değerlendirir...  Görüşüp yazdı diye tutuklananlar bile varken yazmayanları ‘gazetecilik saikiyle bilgi aldı ama neden yazmadı’ diye suçlamak tam bir saçmalık... Olay tam anlamı ile bu ise başka bir detay yok ise; Soruşturulan da gazetecilik faaliyetidir! Gazeteciler araştırmasın, peşine düşmesin, kaynaklarıyla irtibatı kessin demektir.

'ASIL BU GİZLİLİĞİ İHLALDİR'
Gazeteci Türker Karapınar da “Haber kaynağından aldığı bilgiyi haber yapmamak diye bir ‘suç’ yok Ceza kanunlarında. Gazeteci yazar yazmaz. Kimse karışamaz. Ancak bir haberde hele ki ‘iddia’ demeden ‘belirlendi’, ‘tespit edildi’ demek TCK’ya göre soruşturmanın gizliliğini ihlal sayılır” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise “İki gazeteci ‘casusluk’ iddiasıyla bu sabah gözaltına alındı! Müyesser Yıldız haber kaynağıyla görüştüğü ama konuştuklarını haberleştirmediği için ‘casusluk’ yapmış oldu! Evet, bu da oldu!” diye yazdı.