AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Saray'ında yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Toplantısı sona erdi. 

Basına kapalı toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI 
Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin uzatılabilmesi için yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

İlgili maddeler şu şekilde:

MADDE 9- (1) (Ek birinci cümle: RG-15/7/2018-30479 - CK-4/800 md.) Asteğmen-albay rütbeleri arasında rütbe terfileri, bakan tarafından yapılır. Albaylıktan tuğgeneral/tuğamiral rütbelerine terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler ve atamalar Cumhurbaşkanınca yapılır.

(2) Kuvvet Komutanlarının görev süresi iki yıldır. Bu süre, birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır.

(3) Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararları duyurdu.

Alınan kararlar şöyle:

  • 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiştir.
  • 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 313 albayın görev süreleri ise iki yıl süre ile uzatılmıştır.
  • 38 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olarak emekliye sevk edilmiştir.
  • Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in yaş haddi ve görev süresi bir yıl uzatılmıştır.
  • Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan ÖZBAL ve Hava Kuvvetleri Komutanı OrgeneralHasan KÜÇÜKAKYÜZ, kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiklerinden, Donanma Komutanı Oramiral Ercüment TATLIOĞLU Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti KomutanıOrgeneral Atilla GÜLAN Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanmışlardır.
  • Halen 264 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla 273 olacaktır.
  • 30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olmak üzere;
  • Hv.K.K.lığından Korgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU Orgeneralliğe, K.K.K.lığından Tümgeneraller Yılmaz YILDIRIM ve Bahtiyar ERSAY Korgeneralliğe, Hv.K.K.lığından Tümgeneral İsmail GÜNAYDIN Korgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir.
  • K.K.K.lığından Tuğgeneraller Osman AYTAÇ, Mustafa KOŞAN, Tamer ATAY, Alparslan KILINÇ, Fethi OLTULU ve Sinan EREN Tümgeneralliğe; Dz.K.K.lığından Tuğamiraller Rafet OKTAR, Erhan AYDIN ve Nihat BARAN Tümamiralliğe; Hv.K.K.lığından Tuğgeneraller ErginDİNÇ, Kadircan KOTTAŞ ve Ali ÖZMEN Tümgeneralliğe terfi ettirilmişlerdir.