Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2020 Bütçesi görüşüldü. 

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İleşim Başkanlığı bütçesi üzerinde söz alan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, basın-yayın sektöründeki sorunları dile getirerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle sorular yöneltti. 

“Başkanlık sistemi adı altında tek adam yönetimine geçilmesiyle, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün yerine kurulan İletişim Başkanlığı’nın yaklaşık bir buçuk yıllık icraatının sonucunda basın-yayın söktüründe sorunlar daha da ağırlaşmıştır” diyen Kılınç, sektörün son bir yılda yüzde 6,28 oranında daraldığını ifade etti. 

Kılınç, medyadaki yüzde 25’lik işsizlik oranıyla her 4 gazeteciden birinin işsiz olduğunu belirterek “resmi tirajlara göre en çok satan 10 gazeteden 9’u hükümete yakın sermaye gruplarının elindedir. “ dedi. 

Basın Kartları Komisyonu ile Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’nda bağımsız hiçbir basın meslek örgütü temsilcisinin kalmadığına dikkat çeken Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gazeteciler, iktidar organları tarafından whats App gruplarına eklenmekte, Cumhurbaşkanını takip eden gazetecilerin haber metinleri önce İletişim Başkanlığı tarafından kontrol edilmekte sonra yayınlanabilmektedir. Haberlerin hangi başlıklarla yapılacağı talimatlarla bildirilmektedir. “

Anadolu Ajansının 31 Mart gecesi veri akışını durdurmasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sorumlulara hesap sorulmadığını hatırlatan Kılınç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti: 

Basın Kartları Komisyonu üyeleri hangi kritere göre belirlenmektedir? 

Türkiye Gazeticiler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK), Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) gibi meslek örgütü temsilcileri neden komisyona alınmamıştır?