Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) Ankara Ofisi'nin açılış resepsiyonunda konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nın yıkımında Arap yatırımcılara işaret ettiği Arapça paylaşımına değinen Varank, "Türkiye'de en fazla yatırım yapan ülke Hollanda, arkasından Almanya. Kimse Hollandalı, Almanyalı yatırımcıya bir şey demezken, Hollandaca, Almanca tweet atmazken söz konusu olan Orta Doğu'dan, Arap ülkelerinden bir yatırımcı olduğunda 'Türkiye'ye neden Arap yatırımcı geliyor, neden Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'de yatırım yapıyor?' diye eleştiri yapıyorlar. Bu, faşizmdir." dedi.

Açıklamalarında YASED'in yatırım alanda iş ortağı olarak gördükleri kurumlardan biri olduğuna işaret eden Varank, koronavirüs salgını ve sonrasında Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, Türkiye'nin özellikle üretken ve uzun vadeli yatırımlar anlamında dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini gösterdiğini vurguladı.

Bu atmosferi sürdürmek istediklerine dikkat çeken Varank, "Biz yerli ya da yabancı diye bir ayrımı kabul etmiyoruz. Türkiye'ye yatırım yapan her bir girişim bizim için değerlidir, bizim için yerlidir. Biz onların, varsa sıkıntılarını gidermek, yoksa önlerini daha fazla açmak için gayret gösteriyoruz." dedi.

'CENTRAL PARK'A HAYRAN KALIYORLAR BİZ DE BUNA BENZER BİR PARK YAPACAĞIZ'
Varank, Türkiye'yi yerli ya da yabancı yatırımlar için cazibe merkezi haline getirmek üzere gayret gösterdiklerini, ancak iç siyasetten kaynaklanan birtakım sıkıntıların da olduğunu gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

Şu anda Atatürk Havalimanı ile ilgili bir tartışma var. Bazıları diyorlar ki 'İstanbul Havalimanı yapıldı, havalimanını birileri satmak istiyor, satarken karı yüksek olsun diye alelacele satmaya çalışıyorlar.' Cumhurbaşkanı'mız 2018 Mayıs ayında 'Biz Atatürk Havalimanı'nı Millet Bahçesi yapacağız, burayı İstanbul'a yakışan çok güzel bir park haline getireceğiz.' dedi. Nasıl New York'ta Central Park'a İngiltere'de Hyde Park'a hayran kalıyorlar, biz de buna benzer, İstanbul'a yakışan bir parkı zaten kazandıracağımızı 2018'de ilan etmiştik. Bunun ne İstanbul Havalimanı ile ne de buranın satılmasıyla alakası var. 'Burayı alelacele yıkarak İstanbul Havalimanı'nı cazip hale getirecekler.' diyorlar. Sabiha Gökçen Havalimanı… Zamanında ana muhalefetin lideri 'Uçak inmeyen yere havalimanı yaptılar.' diye bizi eleştiriyordu. Şimdi o havalimanını biz genişletmek, ikinci pisti tamamlamak, kapasite artırmak için büyük gayret gösteriyoruz. Eğer biz İstanbul Havalimanı'na müşteri kazandıracak olsak Sabiha Gökçen Havalimanı'nın kapasitesini artırır mıyız?

'YATIRIMCI DÜŞMANLIĞI VAR'
Türkiye'de, özellikle muhalefet kanadında, ciddi bir yabancı yatırımcı düşmanlığı yapıldığını öne süren Varank, şöyle devam etti:

Hatta işi öyle boyutlara götürüyorlar ki yatırımcılar arasında faşizme varan ifadeleri görebiliyoruz. Bugün Türkiye'de en fazla yatırım yapan ülke Hollanda, arkasından Almanya geliyor. Kimse Hollandalı, Almanyalı yatırımcıya bir şey demezken, Hollandaca, Almanca tweet atmazken söz konusu olan Orta Doğu'dan, Arap ülkelerinden bir yatırımcı olduğunda 'Türkiye'ye neden Arap yatırımcı geliyor, neden Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'de yatırım yapıyor?' diye eleştiri yapıyorlar. Bu, faşizmdir. Hükümet olarak yatırımcılar arasında ayrım yapmıyoruz. Özellikle sivil toplum kuruluşlarımızın da burada yabancı yatırımcının tamamını koruması lazım. Bakıyorsunuz Türkiye'de iş yapan firmalara çok ağır eleştiriler var. 'Biz iktidara gelince şöyle mallarını kamulaştıracağız, böyle kamulaştıracağız…' Bunlar TÜSİAD'ın üyesi. Yeri geldiğinde TÜSİAD hükümeti eleştiriyor da neden kendi üyelerinin hakkını korumuyor? Eğer bir yabancı düşmanlığı yabancı yatırımcılığı yapıyorsa burada sivil toplumun sesini daha çok çıkarması gerekir. Biz siyasette bunun mücadelesini veriyoruz ama sivil toplumun bunun gerçeğini ortaya koyması lazım.