Van'ın Bahçesaray ilçesinde minibüs ile bir iş makinesinin üzerine çığ düştü. Ekipler çığ altında kalan minibüsten 7 kişiyi kurtarırken, 5 kişinin de cansız bedenine ulaşıldı.

Euronews'in haberine göre, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Şu anda vefat eden 5 vatandaşımız, operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var. 2 kişinin daha çığ altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgede çalışmalar devam ediyor" dedi.

KURTARMA EKİBİNİN ÜZERİNE DE ÇIĞ DÜŞTÜ
Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altındaki 2 kişiyi arayan arama kurtarma ekiplerinin de üzerine çığ düştü. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Kurtarma çalışması başlatıldı." dedi. 

NTV canlı yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise, “25 kişinin kurtarıldığı bilgisini aldık. Yoğun sis var. Çıkarılanların hayati tehlikesi yok. Bölgede 300 kişilik bir ekip çalışıyordu. 50'den fazla kişi çığ altında” şeklinde konuştu.

Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Van AFAD İl Müdürü'nün de çığ altında kaldığı belirtilerek yerine Muş AFAD İl Müdürü'nün getirildiği bildirildi.

Açıklama şu şekilde:

"Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu, 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatadaşımızı (8 sağ,5 ölü) çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir.

Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır.

Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır.

Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir.

Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir."

VAN AFAD İL MÜDÜRÜ HASTANEYE KALDIRILDI
Çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürü yerine bölgeye sevk edilen ve Ntv canlı yayınına bağlanan Muş AFAD İl Müdürü "Valinin talimatıyla toplam 8 kişi araçlarımızla yola çıktık. Çevre illerden arama kurtarma ekipleri de bölgeye intikal etti. Çığ altında olanların kim olduğuna ilişkin net bilgi alamadık, henüz seyir halindeyiz" dedi.

Çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı son dakika açıklamasında, "Maalesef 8 jandarmamız ve 3 korucumuzu kaybettik" dedi.