Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasaklanan İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan 'Bêrû' ile ilgili İstanbul Valiliği'nden yeni açıklama geldi.

Valilik oyunla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurarak "Türkçe, Kürtçe veya hangi dilde olursa olsun, terör propagandası yapmak kanunlarımızda yasaktır ve bu tür girişimlere kesinlikle müsaade edilemez" açıklamasında bulundu.

Valiliğin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Teatra Jiyana Nü" özel tiyatro ekibi tarafından 13 Ekim 2020 tarihinde sergilenmesi planlanan "Beru: Klakson Borizan Birt" isimli tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımızca Kürtçe olduğu için yasaklanmamıştır.

Türkçe, Kürtçe veya hangi dilde olursa olsun, terör propagandası yapmak kanunlarımızda yasaktır ve bu tür girişimlere kesinlikle müsaade edilemez. PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak yapılan çalışmalarda; Teatra Jiyana Nü (Yeni Yaşam Tiyatrosu) isimli tiyatro grubunun -sözde- Devlet ve Terör ilişkilerini irdeleyen "Beru; Klakson Borizan Birt" isimli tiyatronun var olan oyununun tüm kurgusu PKK Terör örgütünün ülkemize karşı yürüttüğü terör propagandasına dönüştürülmek suretiyle oluşturulduğu yönünde güvenlik güçlerimizin tespiti söz konusudur. Bir tiyatro oyununun PKK terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesi asla kabul edilemez. Konuyla ilgili olarak soruşturmalar başlatılmıştır.

OYUN DAHA ÖNCE 100 KEZ SAHNELENDİ
İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan Bêrû, 2017’den itibaren Kürtçe olarak 100’den fazla kez sahnelendi.

Devlet Tiyatroları’nda da 2014’te Türkçe olarak seyirciyle buluşan eser, daha önce Kürtçe olarak İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Ankara ve Batman’da aynı içerikle sergilenmişti.

Yasak kararı sonrası sert tepki veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Hiçbir sorun yok. Ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun, -ki defalarca oynamış- Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Yani böyle bir şey olmaz. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır. Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın; geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce," demişti.

OYUNUN KONUSU
Dario Fo'nun (Yüzsüz) Klakson Borazan Ve Bırtlar oyunun konusu ise şöyle:

Oyunda Fiat şirketinin patronu Agnelli, Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılır. Militanların kullandığı arabanın kaza yapması sonucu Agnelli, aynı fabrikada teknisyen olarak çalışan ve olay yerinde tesadüfen bulunan Antonio tarafından kurtarılır. Fakat Antonio o kargaşada kimliğini olay yerinde unutur… Doktorların çabasıyla Agnelli kurtarılır, ameliyatla yüzü de değiştirilir ancak yüzü artık teknisyen Antonio’nun yüzüdür… Artık ülkenin en zengin patronunun yüzünde bir işçinin yüzü vardır ve komedi başlar…