İstanbul 6. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararı verdi ancak günlerdir Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi'ne karşı nöbet tutan Validebağlılar; ihale, hatta proje toptan iptal edilinceye kadar nöbet tutmaya devam etme kararı aldı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'na ilişkin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın yürütmesini durdurdu. Validebağ Savunması'ndan Cihan Uyanık, yürütmeyi durdurma kararının Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na verildiğine dikkat çekerek bunu yeterli bulmadıklarını söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Uyanık, ihalenin ve projenin tamamen iptal edilmesine kadar nöbeti sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi.

Uyanık, şunları söyledi:

Validebağ’da dün yürütmeyi durdurma kararı aldık. Ama buna sevinemedik. Çünkü Validebağ benzeri birçok ekoloji direnişinde yürütmeyi durdurma kararlarının dinlenmediğini, tanınmadığını biliyoruz. Yürütmeyi durdurma kararını Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na aldık. Bunun da yeterli olmadığını düşünüyoruz. İhale ve proje tamamen iptal edilene kadar nöbeti sürdürmeyi planlıyoruz. Direnişimiz sabahın erken saatlerinden itibaren devam edecek. Belediye’ye de bir uyarımız var; temizlik çalışanları dışında şirkete ait herhangi bir personeli korunun içine sokmamakta kararlıyız.

'KORU OLARAK KORUNACAĞININ BİLGİSİ VERİLENE KADAR NÖBETE DEVAM EDECEĞİZ'
Validebağ Savunması'ndan Figen Küçüksezer ise durdurma kararının sadece Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na karşı açılmış olan davanın kararı olduğuna dikkat çekerek, korunun varlığını tehlike altına atacak maddeleri içeren ihalenin hala sürdüğünü söyledi. Proje iptal edilene kadar nöbet eylemine devam edeceklerini belirten Küçüksezer, şöyle konuştu:

"Validebağ’da nöbet devam ediyor. Dün aldığımız yürütme kararına sevinmemize rağmen bu karar sadece Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na karşı açılmış olan davanın kararıydı. O planlar koruyu yeterince korumamızı sağlayacak maddeleri içermiyordu. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın buna karşı açtığı dava sürüyor ve mahkeme talebimizi dikkate alarak yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak buraya yapılacak olan çim döşenmesi, aydınlatma direkleri dikilmesi, korunun koru olarak varlığını tehlike altına atacak maddeleri içeren ihale hala sürüyor. Biz bu ihale iptal edilene hatta proje toptan iptal edine, Validebağ Korusu’nun koru olarak korunacağının bilgisi bize verilene kadar burada nöbete devam edeceğiz."

'İSTANBUL'DAKİ BELKİ DE TEK JAPON AYVASI AĞACI YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA'
Validebağ Korusu çevresinde 25 yıldır yaşayan Nail Yıldız isimli vatandaş ise korudaki Japon Ayvası ağacını göstererek, "Belki İstanbul’da tek olan bir ağaç. Burada yol yapıldığı zaman bir dozer altında kaybedeceğimiz değerlerden biri" dedi.

Yıldız, şöyle konuştu:

25 yıldır Validebağ Korusu’nun çevresinde yaşıyorum. Burada yüzlerce ağaç var, onlardan bir tanesi, belki İstanbul’da tek olan Japon Ayvası. Akşamları gün batımında kızıl renklere bürünen bir ağaç. Sonbaharda yaprakları kızıl ve muhteşem bir ağaç. Burada yol yapıldığı zaman değerini kimse bilmeyecek ve kaybolacak. Bir dozer altında kaybedeceğimiz değerlerden biri. (ANKA)