Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca vaka sayısı artan illeri de açıkladı. Koca, “İki hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır…” dedi.

Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:

Bugüne kadarki ülkemizdeki vakaların toplam sayısı 199 bin 906. Vakaların %53.74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edilmiştir. Bir hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı 51.16'dır.

VAKA SAYILARI ARTAN VE AZALAN İLLER

İki hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, G.Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır…

Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır; Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır.

İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi de anmak istiyorum;

  • Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %31.35 oranında azaltmıştır.
  • Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde %21.72 oranında azaltmıştır.
  • Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.42 oranında azaltmıştır.
  • Kırşehir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.27 oranında azaltmıştır.
  • Düzce günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 19.91 oranında azaltmıştır.
  • Gümüşhane'de ise 2 hafta içinde hiç vaka görülmemiştir.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Okulların açılmasına zaman var. Bilim Kurulu'nda şu an bu gündeme gelmedi. Salgının seyri bunu belirler. Bu anlamda alınması gereken öneri anlamında paylaşmış oluruz. Okulların önümüzdeki dönemde dijital ortamda eğitimi yapmak noktasında bir hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Bu hastalık dönemi için değil genel anlamda olduğunu biliyoruz. O dönem geldiğinde Bilim Kurulu önerisini paylaşmış olur.

65 YAŞ ÜSTÜ KISITLAMASI

Bununla ilgili herhangi bir gündem olmadı. Ama şunu söyleyebilirim. Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız. Çünkü vefat edenlerin yoğun bakım ve entübe hasta sayımızın giderek arttığını görüyoruz. Bizim şu dönemde normalleşme ile bu virüsü kolay taşıdığını büyüklerimiz için daha risk taşıdığını görüyoruz. O nedenle kısıtlamanın devamından yanayız.

Bu kurallara bağlanan düğünleri uyması çok önemli. En çok bulaşıcılığın da bir araya gelmeyle olduğunu biliyoruz. Genelge ve Bilim Kurulu önerisindeki kurallara uyarak düğünlerin yapılması gerekiyor.

YENİ VİRÜS TEHLİKESİ

Domuz gribi H1N1 olarak adlandırılan, insana bulaştığı bilinen insandan insana bulaştığı bilinmeye, mutasyona uğrayan bir virüsten bahsediyoruz. Bunu da yakından takip ediyoruz.

CİZRE'DE DURUM

Cizre özelinde ben çok yakın takip içinde olduğumu söyleyebilirim. Ama istismar edilme şeklinde özellikle bir sorunun olup olmadığı konusunda yakın takipteyim. Cizre ve Şırnak'ta artışın olduğu, sağlık kuruluşlarımızın da eksiklerini tamamlama içerisinde olduğumuzu. Daha yakın birlikteliklerin, sosyal kültürel etkinliklerle daha da arttığını görüyoruz. Filasyon çalışmasını da yoğun bir şekilde yapıyoruz. Bunu da anlatmaya devam ediyoruz.