Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet’te yazdığı yazısında tedbirlerde fazla bir gevşeme havası olduğunu ifade edip sokağa çıkan insan sayısındaki artışa dikkati çekti. Nâzım Hikmet’in, “Salgında ikinci dalga yakın!” dizesini hatırlatan Müftüoğlu, “Umarım ben yanılırım ve umarım bu hata bir an önce sonlanır, sokaklar yeniden ıssızlaşır. Ve umarım salgın ikinci bir dalga şeklinde kapımıza yeniden dayanmaz” dedi.

Müftüoğlu, yazısının ilgili kısmında şunları kaleme aldı:

Kimileri “spor yapıyorum”, kimi “Evde sıkılıyorum” diye düşünerek, kimi de “Bana bir şey olmaz” diyerek kendini sokağa atmış durumda. Sokaklardaki kalabalıklar çoğaldıkça da açıklanan hasta rakamlarından tatsız ve korkutucu mesajlar geliyor. Günlük yeni hasta sayıları beklenen azalmayı bir türlü göstermiyor, gösteremiyor. Yani bu süreçleri iyi bilen herkesin içi hâlâ rahat değil, hatta ürperiyor.

Hâlâ neredeyse her gün 50-100 civarında insanımızı kaybediyoruz. Hâlâ yoğun bakımlarımızda yaşam mücadelesi veren insanlarımız var. Gecesini gündüzüne katıp onlara şifa vermeye çalışan sağlıkçılarımız iki aydan fazla bir zamandır hâlâ evlerine dönemediler. Kan ter içinde fedakârca çalışmayı sürdürüyorlar.

Peki o zaman bu acelecilik, bu sabırsızlık neden? Bu rahatlığın, bu vurdumduymazlığın sebebi ne? Tekrar ve bıkıp usanmadan hatırlatacağım: ‘Yeni normal’ hiçbirimizi gevşetmemeli. Hiç kimseyi atalete sokmamalı. Herkes ‘2M kuralı’na koşulsuz, itirazsız uymalı. Çok gerekli değilse sokağa çıkmamalı, eğer çıkacaksa eve tekrar girene kadar “mesafeler korunmalı, maskeler takılmalı…”

Müftüoğlu, söz konusu yazısında İstiklal Caddesi’nden bir fotoğraf kullandı.