TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kurumların 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sürdü.

Komisyonun dünkü toplantısında bir yıllık çalışmaları hakkında bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir başta olmak üzere çok sayıda bölgede depremden ve diğer doğal afetlerden etkilenen yurttaşlara değindi.

Birgün'de yer alan habere göre, Bakan Varank, iktidarın halkı yalnız bırakmadığını ve çeşitli yardımlar yaptıklarını söyledi. Afetlerden zarar gören iş çevrelerine “krediler” dağıttıklarını anlatan Varank, “Doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lerimizi yalnız bırakmadık. Bu kapsamda 8 bin 200 işletmemiz 778 milyon liralık acil destek kredisi kullandı. İzmir’de depremden etkilenen KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmayacağız. Borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı. 31 Ağustos 2020 tarihinden önce KOSGEB’in kullandırdığı desteklerle, kredi faiz desteklerinden ödenmemiş olan tutarlar ve KOSGEB aidatları bu kanunun kapsamına giriyor. Bu sayede toplamda 34 milyon liralık KOSGEB alacağını yeniden yapılandırıyoruz” dedi.

TÜRKİYE DE ETKİLENDİ
Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgını ile birlikte zor bir dönemden geçtiğini anlatan Varank, dünyada da durumun farklı olmadığını söyledi. Son 60 yılın en büyük küresel daralmasının yaşanacağını kaydeden Varank, bundan Türkiye’nin de etkilendiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Küresel ekonomi 2020 yılını koronavirüs tehdidi altında geçiriyor. İMF, global ekonominin yüzde 4,4 küçüleceğini öngörüyor. Bu tahmin gerçekleşirse, son 60 yılın en şiddetli küresel daralmasına şahit olacağız. Salgından en fazla etkilenen coğrafyanın da en büyük ticaret ortağımız konumundaki Avro Bölgesi olması öngörülüyor. Avrupa ülkelerinde yüzde 85’e varan üretim düşüşleri oldu. Toplam talepteki daralma, elbette ülkemizi de etkiledi.”

UZAYA ÇIKIYORUZ
Bakan Varank, komisyon toplantısında uzay alanında yapılan çalışmalardan da söz etti. Kısa süre içerisinde kamuoyuna duyuracakları yeni gelişmelerin olduğunu söyleyen Varank, “Yakında kamuoyuyla paylaşacağımız milli uzay programında, uzaya erişimden alt yapılara kadar somut ve iddialı projeler yer alıyor. Savunma sanayindeki benzer bir ekosistemi, uzay sanayiinde de oluşturarak yüzlerce firmamızın bu alanda üretici olmasını sağlayacağız” dedi.