Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporlarında çarpıcı veriler ortaya çıkmaya devam ediyor. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin 2019 Denetim Raporu’na üniversiteye ait 250 kişilik kız yurdunun Diyanet’e 15 yıllığına ücretsiz devredildiği ortaya çıktı.

Aykırı'dan Berat Temiz'in haberine göre; Üniversite ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokole göre, 250 kişilik kız yurdu, 15 yıl süreyle Diyanet’e devredilecek.

Diyanet ise Türkiye Diyanet Vakfı’na işletmesi için devredecek. Sayıştay raporunda, üniversitenin kendisine ait olan kız yurdunu ise Diyanet’e hiçbir ücret almadan devrettiği belirtildi.

SAYIŞTAY, 'PROTOKOL FESH EDİLMELİ' DEDİ
Raporda ücretsiz kiralama işlemi için "Üniversite tarafından işletilmesi halinde gelir elde edilebilmesi mümkün olan bir taşınmazı, başka bir kamu idaresine tahsis etmek yerine, hukuki bir zorunluluk olmadığı halde, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesine bedelsiz olarak tahsis edilmesi, Üniversitenin kaynaklarının ticari bir işletmeye aktarılması anlamına geldiği, bu bakımdan ticari işletmeye konu olan bu yerin, meri mevzuat hükümlerine uygun olarak üçüncü şahıslara ihale suretiyle kiraya verilmesi ve kira geliri elde edilmesi doğru işlem olacaktır" denildi.

Ayrıca Sayıştay, Diyanet ile yapılan protokolün fesh edilmesi gerektiğini belirterek, "Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan mevcut protokolün fesh edilerek, söz konusu Yurdun ya Diyanet İşleri Başkanlığına doğrudan tahsis edilmesi, ya da bir bedel karşılığı söz konusu işletmeye kiraya verilmesine yönelik işlem tesis edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

DİYANET TÖRENLE DEVRALMIŞ
Mardin Müftülüğü ise Artuklu Üniversitesi’nden 15 yıllığına ücretsiz tahsis edilen 250 kişilik kız yurdunun törenle devredildiğini “İki yıl önce Mardin Artuklu Üniversitesi için yaptırılan 250 kişilik yatılı Servet İncioğlu Kız öğrenci yurdu yapılan bir törenle Diyanet işleri Başkanlığı Diyanet Vakfına devredildi” İfadelerini kullanarak duyurdu.

Yurdun devir töreninde konuşan il müftüsü ise "Moralimiz çok yüksek... Rektörümüz, banimiz, ailemiz ve hocalarımızla Diyanet Vakfı Servet İncioğlu Kız Yurdumuzda öğrencilerimizle birlikteyiz, bu eseri yapan ve vesile olandan Rabbim razı olsun, Rabbim! Evlatlarımızı vatanını, dinini, devletini seven ve hayırla hizmet edenlerden kılsın. Bizleri muzaffer eylesin duasındayız"  ifadelerini kullandı.

Devir törenine katılan Rektör İbrahim Özçoşar ise,  “bir öğrenci için okuması ve kalabileceği yerin olması yapılan sevapların en iyisidir. Gelin geleceğimizin teminatları olan çocuklarımıza yardımcı olalım, yurt yapın ister resmi, ister özel yurtlar yapın. Öğrencilerin yurt sorunlarını da çözmüş olacaksınız” açıklamasında bulundu.