Toplumsal Haber Merkezi

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun, üniversitedeki Tıp, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler ile İslami İlimler fakültelerinin dekanlıklarını vekaleten yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Nihat Hatipoğlu ve GİBTÜ çıkan haberler hakkında açıklama yayımladılar. 4 fakültede dekanlık yapmasından dolayı hiçbir ücret almadığını savunan Hatipoğlu, "Tabi Ramazan geliyor. İllaki algı lazım" savunmasını yaptı. GİBTÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada ise vekaleten görevlendirme yapıldığının yalanlanmamasına rağmen "İddia edilen habere göre; GİBTÜ'de Rektör Hatipoğlu dört fakülteye vekâlet ediyor, diğer iki Dekanımız ise ikişer fakülteye vekâlet ediyor. Bu nasıl olabilir?" denildi.

''Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) yeni bir üniversitedir'' diyen Hatipoğlu, ''Sıfırdan kuruldu. 8 fakültesi var. Bu fakültelere öğrenci almak ve resmî işlemleri yürütmek için dekan atamak zorundayız. Dekanlık için de profesör şartı gerekiyor" ifadelerini kullanarak, 4 fakültede dekanlık yapmasının nedeninin üniversitenin yeni kurulmuş olmasına bağladı. 

Yapılan açıklamada, "GİBTÜ'de Rektörümüz dahil fiilen üç profesörümüz görev yapmaktadır, bu fakültelere Üniversitemiz'de mevcut 3 Profesör arasından vekaleten görevlendirme yapılması Yönetmelik ve teamül gereği şarttır" denildi. Üniversite açıklamasında, profesör sayısının az olması nedeniyle, Nihat Hatipoğlu’nun, Tıp, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler ile İslami İlimler fakültelerinin dekanlıklarını vekaleten yürüttüğü belirtildi. (Açıklamadaki yazım yanlışları tek kişilik dev üniversitenin kendisine aittir.)

'ÜCRET ALMIYORUM, TABİ RAMAZAN GELİYOR'
Görevlendirmelerden herhangi bir ücret almadığını ''Bu görevlendirmelerden dolayı ne bana ne de Dekanlıklara vekalet görevi verilen hocalarımıza herhangi bir maaş, ücret veya başka bir ödeme yapılmamıştır" ifadeleri ile dile getiren Hatipoğlu, ''Bütün akademi dünyası bunu bilir. Bütün bunlar biliniyor olmasına rağmen koca koca insanların sanki gayri kanuni bir şey varmış gibi sabahtan bu yana saygısızca yazılarla tepinip durmalarının sebebini anlamakta zorlanıyorum. Bu vekaletler bize ekstra yük ve sorumluluk getirmiştir. Bir kuruş ücret veya maaş ödenmemiştir! Anlamadığınız bu işin neresinde. Tabi Ramazan geliyor. İllaki algı lazım'' diye konuştu.

GİBTÜ'dan yapılan açıklama ise şu şekilde:

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açıldığı günden bu yana adından kaynaklanan hazımsızlık sebebiyle özellikle bir kısım medya tarafından sürekli olarak yıpratılmaya çalışılmaktadır. Üniversite ile ilgili en küçük bir konuyu bile algıya ve yalan habere dönüştürme becerileri olan bu kaynaklar, bu sefer de "Tek kişilik üniversite", "Hatipoğlu Tıp Fakültesine Dekan oldu" gibi uydurma ve yalan haberlerle kamuoyunu yanıltmaya çalışmışlardır.

İddia edilen habere göre; GİBTÜ'de Rektör Hatipoğlu dört fakülteye vekâlet ediyor, diğer iki Dekanımız ise ikişer fakülteye vekâlet ediyor. Bu nasıl olabilir?

Haberin tezyifat dolu başlığı değil de içeriği okunduğunda ne kadar absürt ve çelişkilerle dolu bir haber olduğu rahatlıkla gözlenebilmektedir. Zira haberi hazırlayanlar kamuoyu nasılsa haberin tümünü okumaz mantığı ile hareket ederek haberin içeriğinden bağımsız yalan ve algıya yönelik başlık kullanarak Üniversitemizi yıpratmaya çalışmaktadırlar.

'BÜTÜN GÖREVLENDİRMELER YÖNETMELİK VE TEAMÜL GEREĞİ'

Bu haberle ilgili Üniversitemizle görüşüldüğünde gazetecilere aşağıda belirteceğimiz gibi yapılan bütün görevlendirmelerin yönetmelik ve teamül gereği olduğunu, bu görevlendirmelerden herhangi bir ücret veya maaş kesinlikle alınmadığını; Üniversitemizde mevcut Profesörler 'den sadece prosedür işlemlerinin gerçekleşmesi için geçici Dekanlık görevlendirmesinin yapılabildiği ve diğer bütün Üniversitelerde de bu yöntemin geçerli olduğu anlatılmasına rağmen haberi servis eden malum medya olumsuz algı oluşturma yolunu seçmiştir.

Olayın aslı şu şekildedir;

1. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 2019 Yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. GİBTÜ adıyla anılmaktadır.

2. Üniversitemizde 8 Fakülte bulunmaktadır, bu fakültelerin bir kısmı Akademik oluşumunu tamamlamış ve hali hazırda öğrenci kabulüne başlamıştır; bir kısmı ise Akademik oluşumunu tamamlamak için çalışmalara devam etmektedir.

3. Fakültelerin açılabilmesi, Akademik kadroların ilan edilebilmesi, Öğrenci kabul edilebilmesi ve İdari iş ve işlemlerin takibi açısından bu Fakültelere Dekan görevlendirilmesi yapılmalıdır. Dekan görevlendirmeleri vekâleten dahi olsa ancak Profesör kadrolarından yapılabilir.

4. GİBTÜ'de Rektörümüz dahil fiilen 3 Profesörümüz görev yapmaktadır, bu fakültelere Üniversitemiz'de mevcut 3 Profesör arasından vekaleten görevlendirme yapılması Yönetmelik ve teamül gereği şarttır. Bilindiği gibi Üniversitelerde Akademik Personel istihdamı Senato Kararı ile uygulanır. Üniversitede bulunan bütün Fakülte Dekanlıklarının Senato'da temsil edilmesi esastır. Üniversite'de akademik yapılanmanın tamamlanması ve Eğitim Öğretim faaliyetlerinin devamı açısından boşta bulunan Fakülte Dekanlıklarına vekâleten görevlendirme yapılması mevzuat gereğidir.

5. Fakültelere ilgili alanda Profesör ataması yapıldığında Dekanlık görevi ilgili Profesöre devredilecektir.

6. Bu dekan Vekaleti görevlerinden dolayı ne Rektörümüze ne de diğer Profesör hocalarımıza hiçbir ilave ücret ve maaş ödenmemektedir. Bu gerçek Akademik dünya ile ilgili olan herkes tarafından bilinmektedir. Rektörümüz Prof.Dr. M.Nihat HATİPOĞLU, Prof.Dr. Osman BİLGİN ve Prof.Dr. Zeynep GÜNGÖRMÜŞ hocalarımıza bu güne kadar bu görevlerinden dolayı herhangi bir şekilde ücret ödenmemiştir.

7. YÖK'ün belirlediği bu uygulamayı, anormal veya gayri kanuni bir iş yapılıyor gibi sunmak ve böyle yorumlara vesile olmak sorumsuzluk ve ön yargıdan başka bir şey değildir.

8. Ülkemizde kurulan bütün Üniversiteler bu süreci yaşamışlardır.

9. İki yıl gibi kısa bir süre içerisinde Akademik ve İdari 140 Personele ulaşmış, önümüzdeki yıl itibariyle 2000 öğrenciye ulaşmayı hedefleyen; yüzlerce projesi olan genç ve idealist Üniversitemizin böyle boş, yalan, tezyifat haber veya başlıklarla sürekli yıpratılmaya çalışılması neye ya da kime hizmet edecek? Doğrusu merak etmekteyiz.

Yasal, zaruri ve usullere uygun olan ayrıca her türlü denetime açık olan bir kanuni işlemi bile yanlış iş yapılmış ya da menfaat elde edilmiş gibi yanıltıcı haber veya başlıkla kamuoyuna sunmanın kimseye fayda sağlamayacağı aşikârdır. Bu görevlendirmelerden tek kuruş ilave ücret veya maaş alınmadığı gibi söz konusu görevlerin ekstra sorumluluk getirdiği ayrıca bu görevlendirmelerin geçici olduğunun altını çizerek belirtmek isteriz.