AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yine "emeklilikte yaşa takılanları" hedef alarak, emeklilik için verilen mücadeleyi "Manipülasyon ve ülke ekonomisini çökertmeye yönelik bir adım" olarak niteledi.

Katar dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "EYT konusu, fazla uzun sürmez, kısa bir süre sonra bu olayın nasıl bir manipülasyon, ülke ekonomisini çökertmeye dönük nasıl bir adım olduğunu herkes kabul edecek ve bunun karşısında durmaya başlayacak. Bunun ülkemize bir kazanımı yok, kaybettirir" diye konuştu.

Evrensel Gazetesi'nden Buse Vurgu'nun habberine göre; Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, "Ülkeyi EYT’liler değil sermayenin silinen vergileri batıracak" dedi. Ekonomik kriz döneminde, krizin yönetilemediği durumlarda siyasal iktidarların sorumluluğu üstünden atmak istediğine dikkat çeken Durmuş, bu yapılırken de halkın refah seviyesini artırabilecek önerilerin karşısında durulduğunu ifade etti.

Durmuş, yönetemezlik durumunun çok şiddetli bir hal aldığı durumlarda ise bu önerilerin “manipülatif” addedilmesinin olağan olduğunu dile getirdi.AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının da böyle bir nedenden kaynaklandığını belirten Durmuş, "Ülkede çok ciddi bir sorun var ve emekten yana her çözümde olduğu gibi bunun da karşısına çıkılıyor. Eğer insanlar meseleyi sınıf mücadelesinden, sınıfsal çıkar karşıtlıklarından ayrıştırıp sadece bir siyaset mekanizması üzerinden tartışırlarsa bu sözcüğü anlayamazlar. Ama sınıfsal çıkarlar karşı karşıya geldiğinde siyasal iktidarlar tercihlerini yaparak insanların kazanılmış haklarının karşısında duruyorlar” dedi.

"SERMAYENİN 195 MİLYAR LİRA VERGİSİ SİLİNİYOR"

Emeklilik hakkının gerekli koşullar sağlanarak elde edildiği koşullarda bunun verilmemesinin tartışılamaz olduğunu dile getiren Durmuş, "Milletin zararına olacak" yorumlarının da doğru olmadığını ifade etti. Durmuş, ilk etapta yaklaşık 700 bin kişi ile 1 milyon kişiyi ilgilendirecek olan emeklilik hakkının tanınmasının bütçeye 30 milyar lira kadar bir yükünün olacağını belirterek "Mecliste 2020 bütçesi yapılıyor bu günlerde.

Bu bütçede sermayenin ödemesi gereken 195 milyar liralık vergi alacağından vazgeçiliyor. Yani siz sermayeden 195 milyar lira vergi almaktan vazgeçeceksiniz fakat bu arada milyonları bulan insanların kazanılmış hakları olan bir şeye ‘Ülke ekonomisini batıracak’ diye karşı çıkacaksınız. Eğer ülke ekonomisi batacaksa, kamu maliyesi çok ciddi bir krize girecekse bu, tahsil edilmeyecek olan 195 milyar liralık vergi alacağından batacaktır" diye konuştu.

"İŞSİZLİK ARTACAK’ İDDİALARI BİLİMSEL DEĞİL"

EYT'lilere haklarının tanınması sonucu işsizliğin artacağı iddialarına da cevap veren Durmuş, bu iddiaların asgari ücret artışından sermayenin vergilerini ödemesi talebine kadar birçok alanda dile getirilen bir siyasal söylem olduğunu dile getirdi. Durmuş, söz konusu iddiaların hiçbir bilimsel kanıtının bulunmadığına dikkat çekerek "Bu umacı gibi bir şeydir. İşsizliğin artmasının üretimin örgütlenme biçimi, ekonomik kriz, siyasal belirsizlikler, politik ve jeopolitik riskler gibi sebepleri mevcut.

Tüm bunlar ortada dururken EYT'lilerin işsizlik yaratacağını söylemek doğru değil. Kamu kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması işsizliği önemli ölçüde azaltabilir. Siyasal iktidarlar tercihlerini bu yönde yapsalar kimsenin hak edişleriyle uğraşmak zorunda kalmazlar. Bilimsel olarak ne ekonomi bilimi ne siyaset bilimi bu tür ödemeler ve hakların geriye verilmesiyle işsizliğin arttığını ya da ekonominin battığını ortaya koyamamıştır. Koyması da mümkün değildir" dedi.