Toplumsal Haber Merkezi 

Araştırmacı Yazar Ergün Poyraz'ın Ülker Ailesi'ni konu aldığı 'ÜLKERLER' çalışması, kitapçı raflarına inmeden yasaklandı. Henüz matbaaya bile gönderilmemiş ve editöryal hazırlıkları devam eden kitabın yayını, tam da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Ülkerlerin baskısı sonucu akıllara durgunluk veren bir karar metni ve üslubuyla durduruldu. Karar bir günde alındı ve bir günde de uygulandı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in avukatı, bugün polisler eşliğinde çalışmanın yayıncısı olan Toplumsal Kitap'ın İstanbul'daki ofisine gelerek kararı tebliğ etti ve haciz tutanağı tuttu.

Skandal kararın, yazar Ergün Poyraz'ın kitabı sosyal medya hesabından duyurması sonrası alındığı da mahkemenin karar tutanağından anlaşıldı. Ergün Poyraz, kişisel Twitter hesabından, Murat Ülker’i ve Ülkerleri kaleme aldığı “Ülkerler-Dost mu Düşman mı” adlı yeni çıkacak kitabını tanıtmıştı. Poyraz paylaşımında, “NBŞ'li GDO'lu, PALM yağlı ürünlerle üretim yapan, bebe mamalarında bile GDO bulunan; FETÖ sevdalısı Bayrağımıza düşman ÜLKER'leri anlatan kitabım Toplumsal Yayın'dan çıkıyor... Çok yakında kitapçılarda” ifadelerini kullanmıştı. Kararda; Poyraz’ın, kitabının tanıtımını yaptığı sosyal medya paylaşılmalarında suç teşkil edecek ifadeler kullandığı ve kitabın bazı bölümlerinin yayımlanmasının, dağıtılmasının ve satılmasının tedbiren durdurulduğu belirtildi.



YASAKLANMASI ISMARLANAN BÖLÜMLER...
Murat Ülker ve avukatının ağzından yazıldığını düşündüren karar metninde yer alan bir skandal da, kitabın tamamının değil 'arzu edilen' bölümlerinin yasaklanması. Mahkeme tutanağında da açıkça belirtilen onlarca bölüm var. Ülker ürünlerinde GDO kullanımından Cargill ile ortaklıklarına, bebek mamalarında kullanılan zararlı ürünlerden Ülker'in nişasta bazlı şeker aşkına kadar onlarca bölüm alınan kararla yasaklandı.

ÜLKERLER EMRULLAH TURANLI'DAN FEYZ ALMIŞ
Mahkeme tutanağında bir skandal da, Poyraz'ın AKP döneminin yükselen müteahhitlerden Emrullah Turanlı'yı konu aldığı ve üçüncü baskısı yine Toplumsal Kitap'tan yapılan 'Tilkiyle Vals' isimli çalışmasına yapılan atıf. Kitap hakkında Taş Yapı'nın sahibi Emrullah Turanlı tarafından toplatma talebinde bulunulmuş ve mahkeme kitabın toplatılması kararı almıştı. Ülker avukatlarının, yasaklama taleplerinde 'Tilkiyle Vals'i örnek gösterip "Daha önce de kitapları yasaklanmış bir yazar..." demeye getirdiği Ergün Poyraz, geçtiğimiz günlerde bu davadan beraat etmişti. Poyraz bu gelişmeyi de “Kitapta yazdıklarım belgeli ve hukuka uygun olduğu için beraat ettim” diye duyurmuştu.

'BEYNİME DE SANSÜR KOYACAKLAR'
Kitabına yasaklanan Poyraz yaşananlara "Daha basılmamış 'Ülkerler' adlı kitabımın basımı Murat Ülker'in yalan ve iftira dolu şikayeti üzerine İST. Anadolu 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin hukuk dışı kararı ile yayını engellendi. Bu gidişle düşünmeyeyim diye beynime de sansür koyacaklar" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Toplumsal Kitap da karara tepki gösteren bir açıklama yayınladı. "Toplumsal Kitap olarak tam da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde br tebrik mesajı almış bulunuyoruz" dedilen açıklamada "Baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğimizi, halkın bilgi edinme hakkına sahip çıkacağımızı bir kez daha kamuoyuna duyururuz" ifadeleri kullanıldı.

Toplumsal Kitap'tan yapılan açıklama şöyle:

Kamuoyuna ve basın emekçilerine,

Toplumsal Kitap olarak tam da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde bir tebrik mesajı almış bulunuyoruz. Mesajın aracısı, adaletin temsilcisi olan bir mahkeme. Mesajı gönderen ise Ülker isimli firmanın sahibi Murat Ülker. Çalışan Gazeteciler Günü'nü Araştırmacı Yazar Ergün Poyraz'ın baskıya göndermediğimiz, henüz editör işlerinin bile tamamlanmadığı yeni çalışmasına; “Ülkerler - Dost mu Düşman mı” kitabını yasaklayarak kutlamayı tercih etmişler.

Bir de demişler ki, "tamamını yasaklamadık, sadece bizim istemediğimiz bölümleri kitaptan çıkartın..." Mahkeme de Murat Ülker'in isteğini kırmamış; Ülker ürünlerinde GDO kullanımından Cargill ile ortaklıklarına, bebek mamalarında kullanılan zararlı ürünlerden Ülker'in nişasta bazlı şeker aşkına kadar onlarca bölümü yasaklama kararı almış. Bu bölümleri çıkarttığımızda kitabı yayınlayabilirmişiz! Halk sağlığını tehdit etmek serbestmiş, gerçekleri yazıp halkı uyarmak 'kişilik haklarına saldırı'ymış. Ülker Ailesi o kadar öngörülüymüş ki, daha ne yazıldığına bakmadan 'kişilik haklarına saldırı'yı sezmişler ve yayınevinin kapısına polisle birlikte dayandılar bugün. Tabii Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamak için. Hatta ödül olarak da 'haciz tutanağı' imzalattılar.

Toplumsal Yayın Grubu ve Toplumsal Kitap olarak, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğimizi, halkın bilgi edinme hakkına sahip çıkacağımızı bir kez daha kamuoyuna duyururuz.
İşte mahkeme kararı ve haciz tutanağı: