Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında yapılan görüşmeler sonucu koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında ücretsiz olarak maske dağıtımının eczanelerden yapılacağı bildirildi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, yaptığı açıklamada pilot uygulamanın İstanbul'da bugün başlatılacağını, yarından itibaren Ankara ve diğer kentlerde uygulamaya başlanacağını söyledi. İstanbul Eczacı Odası'ndan üyelerine yapılan duyuruda ise bakanlık tarafından temin edilecek maskelerin depolar aracılığıyla eczanelere dağıtılmasının ardından uygulamanın başlayacağı belirtildi.

soL'un haberine göre, ancak 20-65 yaş arasındaki yurttaşlara ücretsiz dağıtılacak maskelerin 10 gün için kişi başına 5 maske olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Eczacı Odası'ndan yapılan açıklamada "Sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir halkası olan bizler, birinci basamak sağlık sunucusu olarak halk sağlığını korumak adına bu süreçte yine önemli bir görev üstlendik" denilerek, Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliğinin yaptığı görüşmeler sonucunda, vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımının en hızlı ve güvenli şekilde eczaneler üzerinden yapılması kararı alındığı belirtildi.

HER ECZANEYE SADECE 10 KUTU MASKE
Sağlık Bakanlığının temin edeceği maskelerin İstanbul'daki üç dağıtım kanalınca eczanelere ulaştırılacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

Eczanelerimizin sadece bir depo üzerinden 500 adet (10 kutu) maske talebinde bulunması gerekmektedir. Talepler Bakanlık tarafından takip edileceği için tek bir depo üzerinden talepte bulunulması önemlidir.

20-65 yaş arasındaki vatandaşlarımıza '10 gün için kişi başına 5 adet maske' verilecektir. 

Vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczanelerimize bildirerek maske alabilecektir.

Uygulamanın eczanelere maskelerin ulaşmasının ardından başlayacağı belirtilen duyuruda "Bulaş riskini azaltmak amacıyla maske takmanın zorunlu olduğu bugünlerde denetimsiz üretilmiş, sağlıksız maskelere mahkum edilen halkımıza 5236 eczanemiz ile ulaşılabilir ve güvenli maske temin etmek, salgınla mücadelenin başarıya ulaşmasında ve halk sağlığının korunmasında son derece önemli bir sağlık hizmetidir. Tüm meslektaşlarımızın bu bilinç ve hassasiyetle mesleki yeminimizin gereğini yerine getireceğinden kuşkumuz yoktur" denildi.