Uluslararası ulaşım ağı Uber'in ABD'li Türkiye yetkilisi hakkında 'haksız rekabet' 'ten 2 yıl hapis cezasıyla istemiyle iddianame düzenlendi. ABD'li yetkili suçlamaları kabul etmedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, SS Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi 'müşteki' sıfatıyla yer alırken, Uber Türkiye yetkilisi ABD vatandaşı Francois Pascal Chadwick "şüpheli" olarak yer aldı.

İddianamede, Uber Türkiye'nin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, Ticari Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi'nin ilgili maddelerinde belirtilen şartlara aykırı hareket ederek, mobil cihaz uygulaması aracılığıyla tarifeli yolcu taşımacılığı yaptığı ve buna aracılık ettiği iddiasına ilişkin şikayetler üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı.

Sunulan şikâyet dilekçesinde, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi ve Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketi'nin İstanbul'da "Uber XL" adı verilen araçlarla yaptığı taksicilik tarifeli yolcu taşımacılığının haksız rekabet suçunu oluşturduğuna yer verildiği aktarılan iddianamede, soruşturmada, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi'nin yetkilisi ve müdürü olarak görev yapan kişinin Barış İ. olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

UBER YETKİLİSİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
ABD'de yaşayan ve Türkiye'ye hiç gelmediği tespit edilen Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketinin suç tarihi itibarıyla yetkilisi Francois Pascal Chadwick, şikayetle ilgili savunmasını yazılı olarak ABD'deki noter aracılığıyla İstanbul Başsavcılığı'na gönderdi. Chadwick savunmasında, 'haksız rekabet' kapsamında herhangi bir eylemlerinin olmadığını ifade etti.

'HAKSIZ REKABET SUÇU VAR'
Bilirkişi raporunun 12 Mart 2020'de hazırlandığının belirtildiği iddianamede, raporda Uber Türkiye'nin yasal olarak aldığı D2 Yetki Belgesi'ni, amaç ve kapsamı dışında tarifeli taşımacılıkta kullanarak haksız rekabet suçunu işlediğinin yer aldığı belirtildi.

İddianamede de şüpheli Francois Pascal Chadwick'in yetkilisi ve sorumlusu olduğu şirket tarafından Türkiye/İstanbul'da Uber adı verilen araçlarla yapılan tüm taksicilik tarifeli yolcu taşımacılığının haksız rekabet suçu kapsamında olduğu bildirildi. Ayrıca şüpheli Chadwick'in yurt dışında olması nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre uzlaştırma yoluna gidilemediğinden hakkında bu iddianamenin hazırlandığı anlatıldı.

2 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede soruşturma kapsamında elde edilen kanıtlar kapsamında şüpheli Francois Pascal Chadwick hakkında "haksız rekabet" suçunu işlediğinin anlaşıldığı belirtildi. Chadwick hakkında 2 yıla kadar hapsi istendi. Barış İ. hakkındaki soruşturma evrakı ise bu dosyadan ayrılarak uzlaştırma bürosuna gönderildi.