Toplumsal Haber Merkezi

Çeşitli kural ihlalleri sonucu ehliyetine el konulmuş ve sayılarının bir milyona yakın olduğu iddia edilen sürücü, Twitter'da #ehliyetaffıistiyoruz etiketiyle eyleme geçti. 

Temel tezleri ehliyetleri ellerinden alındığı için 'pandemi sürecinde toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalmak' olan yurttaşlar, bunun ek bir risk olduğunu belirterek 'bir defaya mahsus' ehliyet affı istiyor.

Etiket akşam saatlerinde Twitter'da üst sıralara kadar yükseldi...

Peki ehliyete hangi durumlarda el konuluyor?

Trafikte yapılan her hata size para cezası veya ceza puanı olarak geri döner. Ehliyetsiz yola çıkmak, kırmızı ışıkta geçmek gibi sebepler 1 yıl içinde sizi 100 ceza puanına ulaştırırsa ehliyetinize el konulma sebebi olacaktır. Örneğin ehliyetsiz yola çıkmak 10 ceza puanı, kırmızı ışık ihlali ise 20 ceza puanı demektir. Eğer 1 yıl içinde ilk kez 100 ceza puanına ulaşılırsa ehliyete 2 ay süreyle el konulur. 

1 yıl içinde 100 ceza puanı 2 defa aşıldıysa ehliyete bu defa 4 ay süreli el konulur ve bununla birlikte sürücü psiko-teknik teste ve psikiyatrik muayeneye tabii tutulur. Muayene değerlendirmesinin ardından sürücülük yapmasında bir engel olmadığına dair verilecek belge ile sürücü ehliyetini geri alabilir. Aynı yıl içinde  üçüncü kez 100 ceza puanını aşılırsa ehliyete süresiz olarak el konuluyor. Ehliyete ceza puanından ötürü el konulduğu halde trafiğe çıkma durumunda Trafik Karayolları Kanuna göre 1407 lira para cezası uygulanıyor.

Ölüme Sebebiyet Veren Trafik Kazasına Karışmış Olmak

Ölüme yol açan bir trafik kazasında sürücü kusurlu bulunduğu taktirde ehliyetine 1 yıl süreyle el konulacaktır.

Uyuşturucudan Dolayı Ehliyete El Konulması

Bağımlılık yapan uyarıcı madde ( esrar, bonzai, hap vb.) ya da uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur ve 4660 ₺ para cezası verilir.

Denetim amaçlı çevrilen araç sahipleri polislerin denetimine engel olarak madde aldığının anlaşılması durumunda ise 2000 ₺ para cezası kesilecektir ve ehliyetlerine 2 yıl el konulacaktır.

Stajyer Sürücünün Ehliyetine El Konulması

Yeni ehliyet alan sürücüler yeni mevzuat hükmüne göre 2 yıl boyunca aday sürücü olarak kabul görmektedir. Bu süre içinde yapmış oldukları trafik ihlalleri sürücü belgelerinin ellerinden alınması anlamına gelmektedir.

Ehliyetin Geçerlilik Süresinin Dolması

Her ehliyetin sınıfına göre belli bir kullanım süresi vardır. Süre bitiminde sürücü yeniden sürücü belgesi çıkarmalıdır aksi taktirde para cezası alacak ehliyetine el konulacaktır.

Sürücünün Sağlık Durumunun Bozulduğu Tespit Edildiğinde

Sağlık durumunun ehliyet almaya yeterli olan sürücülerin bir süre sonra sağlık durumu kötüye gidebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşılınca sürücünün ehliyetine el konulur. Sağlık durumunun kontrol edilip, sorun olmadığı onaylanırsa yeniden ehliyetini alabilir.

Hız Sınırının Aşılması

Hız sınırının %30’unun aşılması ve bu ihlalin 1 yıl içinde 5 defa tekrarlanması halinde sürücünün ehliyetine 1 yıl süreyle el konulur. Süre bitiminin ardından psiko-teknik testten geçerek uzman doktorun sürücülük yapabilir onayı alınmalıdır.

Alkolden Ehliyete El Konulması

Düzenlenen yasal kurallarla birlikte eğer bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse 700 ₺ lira para cezası verilip ehliyetine 6 ay süreyle el konulacaktır. Eğer araç hususi değilse promil sınırı 0.21’dir. Alkolden dolayı ehliyetine daha önceden el konulan bir sürücü 5 yıl içinde ikinci kez alkollü tespit edilirse 877 ₺ cezayla birlikte ehliyetine 2 yıl el konulmaktadır. Üç ve daha fazla sayıda alkollü olarak araç kullanırken yakalanan sürücülere ise 1407 ₺ para cezası kesilip 5 yıl süreyle ehliyete el konulur.

Alkollüyken Trafik Kazasına Karışmak

Kendi aracıyla alkollü şekilde kazaya karışan sürücüler 0.50 promil, başkasının aracıyla ise 0.21 promillik sınırı aşan sürücüler 2000 ₺ para cezası öder ve ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulur.