Türkiyeli kadınlar, Afgan kadınlara dayanışma mesajı vermek için bir araya geldi. Kadınlar, "Dayanışmamız sınır tanımaz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, “Dayanışmamız sınır tanımaz” diyerek Afgan kadınlara destek mesajı gönderdi.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirerek şeriatla yönetileceğini ilan etmesinin ardından Afgan kadınların durumu tüm dünyanın gündeminde. Taliban'ın daha önceki kadını sosyal hayattan soyutlayan uygulamalarına dönmesinden endişe ediliyor. Türkiyeli kadınlar, Taliban yönetiminin kadınları eve kapatan, eğitim ve iş hayatından soyutlayan uygulamalarına karşı tepki göstermek ve Afgan kadınları yalnız değildir demek için bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla pek çok kadın Kadıköy Süreyya Operası önünde buluşarak açıklama yaptı.

Afganistan’da Taliban karşıtı olan kimsenin can güvenliğinin bulunmadığını aktaran kadınlar, “Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığı söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları… kısacası Taliban karşıtı olan hiç kimse için can güvenliği yok” açıklamasında bulundu.

“TALİBAN’I TANIMA, MEŞRULAŞTIRMA”

Kadınlar, şu çağrıyı yaptı:

“Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız.

“Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok” diyen şimdi de Taliban’la irtibat halinde olduğunu açıktan ilan eden 12. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapma, anlaşma, meşrulaştırma, tanıma!”