Taliban'la bir anlaşma taslağı üzerinde anlaşmaya vardığı öğrenilen Türkiye'nin, Taliban'ı resmen tanıma karşılığında Kabil Havaalanı'nı Katar'la ortak işleteceği öne sürüldü.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun Ankara’da iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Türkiye Taliban yönetimini resmen tanıyacak.

Taliban ile varılan anlaşma taslağına göre Ankara, havalaalanında  güvenliği özel bir şirket aracılığıyla sağlayacak. Havaalanını Katar'la ortaklaşa işletecek.

Taslak anlaşma, ABD'nin geri çekilmesinin önümüzdeki hafta tamamlanmasının ardından kesinleşecek.

ERDOĞAN, ONAYLAMADAN ÖNCE NATO'YA SORACAK
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, anlaşmayı onaylamadan önce başta ABD olmak üzere NATO müttefikleriyle bu konuda istişarelerde bulunması bekleniyor.

Türkiye, haftalardır ABD askerleri gittikten sonra Kabil havaalanında güvenlik sağlama olasılığını araştırıyor. Erdoğan, Cuma günü televizyonda yaptığı açıklamada Taliban'ın Türkiye'ye havaalanını işletme fırsatı sunduğunu, ancak güvenliği kendi savaşçılarıyla sağlamada ısrar etmeye devam ettiğini söylemişti.

Ancak bu habere göre şimdi her iki taraf da sorunu çözebilecek bir anlaşma taslağında uzlaşmaya vardı. Anlaşmanın ana noktaları şöyle:

  • Türkiye, Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanıyacak.
  • Türkiye ve Katar, havalimanını bir konsorsiyumla işletecek.
  • Ankara, güvenliği personeli eski Türk askerleri ve polislerinden oluşacak özel bir firma aracılığıyla güvenliği sağlayacak.
  • Türk teknik personelini güvence altına almak için sivil giyimli Türk özel kuvvetlerinin havaalanı çevresinde görev yapacak.