Toplumsal Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bakanlarıyla yaptığı toplantı yaklaşık 3,5 saat sürdü ve az önce bitti. Erdoğan'ın toplantıda normalleşme adımlarına ilişkin alınan kararları kabaca açıkladı. Detaylar ise İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarından gelecek genelgelerle belli olacak.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına hep olduğu gibi CHP'ye yüklenerek başladı ve küresel ekonominin ne kadar kötü olduğunu ama bunun karşısında Türkiye'nin nasıl uçtuğunu anlatarak devam etti. Yargı reformu paketinin de önümüzdeki hafta kamuoyuna duyurulacağını açıklayan Erdoğan, Türkiye'nin salgından dünya devi olarak çıkacağını savundu.

Bunun ardından salgın yasaklarının esnetilmesine ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, Türkiye'nin risk haritasını da paylaştı. Normalleşme adımları bu haritaya göre atılacak:

"Bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz" diyen Erdoğan'ın açıkladığı kararlar ise şöyle:

  • 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlerde renklere göre illerimizi sınıflandırdık. Her 2 haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek. Valilikler ve Hıfzıssıhha Kurullarımız bu güncellemeleri kontrol edip karar verecektir. Vatandaşlarımız kurallara ne kadar uyarlarsa illerinin normalleşmesini o kadar sağlayacaklardır. Aksi bir durumda kısıtlamalar tekrar genişletebilir.
  • Haftasonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli bölgelerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet devam edecek.
  • Ülkemizin tamamında akşam 21.00 sabah 05.00 arası kısıtlama sürecek.
  • Düşük ve orta riskli illerde ortaokul 8 ve lise 12. sınıflar açılıyor.
  • Kafe, kahvehane ve restoranlar, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında %50 ile kapasite ile sürdürülebilecek.
  • Halı saha ve yüzme havuzları da düşük vakalı illerde saat sınırlaması ile açılacak.
  • Sokağa çıkma saatler 65 yaş üstü 21 yaş için orta ve düşükte kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çıkma süreleri arttırılacaktır.
  • Sivil toplum kuruluşları, kooparatifler vb kuruluşlar düşük, orta, yüksek illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacaktır.

İL İL KORONAVİRÜS RİSK DURUMU
İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi.

İllere göre koronavirüs haritasında;

Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman, çok yüksek riskli (kırmızı) grupta yer aldı.

İstanbul ve İzmir'in yanı sıra, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Muğla, Antalya, Kütahya, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karaman, Mersin, Niğde, Kırıkkale, Kayseri, Kilis, Artvin ve Ardahan, Kovid-19 vakaları bakımından yüksek riskli (turuncu) iller oldu.

Ankara'nın yanı sıra, Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars da orta riskli (sarı) grupta yer aldı.

Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır Kovid-19'da düşük riskli (mavi) iller oldu.