Reuters Haber Ajansı, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini Karadeniz bölgesinde denediğini ve test anına ilişkin görüntülere ulaştığını duyurdu.

VOA’nın Reuters Haber Ajansına dayandırdığı haberde, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini bugün test edeceğini iddia edildi. Haberde Türkiye’nin bu amaçla Karadeniz üzerinde hava sahasına yönelik “Notam”, denizcilere yönelik de “Navtex” yayımladığına dikkat çekildi.

Türkiye bu hafta başında, 16-17 Ekim tarihlerinde Karadeniz üzerinde, Sinop yakınlarında füze atışları yapılacağına dair bir “Notam” yayımlamıştı. Buna göre, bölgede uçuş yapacak uçakların yaklaşık 6 saat süreyle 61 bin metreye kadar olan irtifalardan uzak durmaları istenmişti.

DENİZCİLERE YÖNELİK NAVTEX İLAN EDİLDİ
Benzer bir şekilde denizcilere yönelik yayımlanan ve 16-17 Ekim tarihlerini içeren Navtex’te, bölgede atış talimlerinin yapılacağı ifade edilmişti.

Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemlerini 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma yaparak Rusya’dan satın alması ABD’nin tepkisine neden olmuştu. Bu sebeple F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılan Türkiye’ye yönelik ABD senatosu yaptırımlar uygulamayı gündeme getirmişti.