Toplumsal Dış Haberler

Yunanistan ve Türkiye, Doğu Akdeniz ve denizler konusunu görüşmek için yaklaşık 5 yıl aradan sonra bugün İstanbul’da masaya oturdu. Geçen yılın Ağustos ayında Türkiye’nin Akdeniz sularına bir araştırma gemisi konuşlandırması, iki ülke arasındaki ilişkileri iyice germişti. Akdeniz’in enerji kaynakları ve karasuları sınırı tartışmaları sonucu ilişkilerin kontrolden çıkması tehlikesi belirmişti.

Her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki görüşmelerde, 2002 ile 2016 yılları arasında bir ilerleme kaydedilememiş; 2016’dan sonra da görüşmeler tamamen durmuştu.

Voices of America’nın haberine göre Avrupa Birliği ve NATO’nun, Türkiye’ye nezdindeki girişimleri sonuç verdi. Türkiye bu ay Yunanistan’la tekrar masaya oturma kararı aldı. Görüşmeler, bugün itibariyle başladı.

MİTSOTAKİS KÖTÜMSER, ERDOĞAN İYİMSER
Yunan Başbakanı Kriakos Mitsotakis, geçtiğimiz hafta ülkesinin müzakerelere iyimserlikle, fakat “sıfır saflıkla” yaklaştığını dile getirerek aslında görüşmelerin geleceği konusunda pek de iyimser olmadığını dile getirmiş oldu.

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, müzakere masasına dönmenin “yeni bir dönemin habercisi” olacağını umduğunu belirtti.

AB, birliğin bir üyesi olan Yunanistan’ın Türkiye’yle anlaşmazlığı konusunda Yunan tarafını desteklemiş; Türkiye’ye yaptırım tehdidinde bulunmuştu.