CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün açıkladığı belgelerle ilgili TÜGVA ve Ensar vakıfları aracılığı ile 1 milyar liranın ABD'deki paralel bir vakfa transfer edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun ismini vermediği vakfın ise TÜRKEN olduğu biliniyor.

Kılıçdaroğlu, "Sevgili halkım, 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar Amerika’ya. Ensarcığım, TÜRGEV’ciğim… Bu paraları size kim verdi? Siz bu paraları nereden buldunuz? Siz bu paraları neden Amerika’ya sürekli transfer ediyorsunuz? Bu dövizleri neden Amerikalara taşıyorsunuz? Paralel hayatlar kurma görevini size kim verdi?" dedi.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan ve ailesi ABD'de paravan vakıf kurdu; TÜRGEV ve Ensar 1 milyar lira taşıdı

A’DAN Z’YE TÜRKEN VAKFI
BirGün gazetesinin aktardığı bilgilere göre, TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortaklığıyla 2014 yılında ABD’de kurulan TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş belgesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu’nda ise Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak'ın yanı sıra Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu da olan Saray'a yakın bazı isimler bulunuyor.

Erdoğan'ın çocuklarının ABD'deki vakfı hakkında yeni belgeler açıklandı: Milyarlık varlıkta kritik soru

TÜRKEN-ABD Vakfı’na milyon dolarlık bağış! ABD, CHP’ye bildirdi

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından da paylaşılan, ABD Gelir Dairesi kayıtlarına göre, son iki yılda yapılan bağışlar hariç, şirketin toplam varlığı, 67 milyon dolar, yani 1 milyar TL büyüklüğünde.

Özcan, elindeki bilgileri paylaşırken, “Misyonu burs ve öğrencilere yurt sağlamak olan bu vakfın, son vergi beyannamesine göre o sene verdiği toplam burs ise sıfır dolar” ifadelerini de kullanmıştı.

Efsanevi boksör Muhammad Ali’nin çiftliğini satın alması ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen inşa etmesi ile gündeme gelen vakfa 2015-2020 yılları arasında sadece TÜRGEV tarafından 25 milyon 531 bin ABD Doları aktarıldı. 2014-2019 yılları arasında da Ensar Vakfı’nın aktardığı tutar 34 milyon 989 bin ABD Doları oldu.

KIZILAY ARACI OLMUŞTU
Saray’a yakın şirketlerden Başkentgaz da TÜRKEN Vakfı ile kurduğu ilişki ve muaf olduğu vergilerle gündeme gelmişti. 2017 yılının Aralık ayında, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan TÜRKEN Vakfı’na ulaşan 8 milyon dolarlık bağış, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etmişti. Söz konusu para, Başkent Gaz’dan doğrudan TÜRKEN Vakfı’na aktarılmak yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracı kılınarak verilmişti. Para Kızılay aracılığı ile gönderildiği için Başkent Gaz’ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise bu gelişmelerin ardından, “Şirket, vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” açıklama yapmıştı.

Ayrıca TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri Haluk Gani'nin, bir KİT olan ETİMADEN'in ABD'de kurduğu ETİMİNE USA Şirketi'nin 13 bin 500 Avro (89 bin lira) maaşlı Genel Müdürü olduğu ortaya çıkmıştı.