Ay sonunda Madrid'de gerçekleşecek NATO zirvesi öncesinde Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliği için sürdürülen temaslar sıklaştırılırken Türkiye'nin iki ülkeyle üçlü görüşme yapma teklifini reddettiği belirtildi.

Financial Times'ta yer alan habere göre iki ülkeden de somut adım bekleyen Ankara, ittifaktaki tüm ülkelerle yapılacak ikili görüşmeler sonucu bir anlaşma yapılmasından yana tavır takındı.

Takvimi daha önceden ayarlanan ve bugün yapılması planlanan bir toplantının da iptal edildiği belirtildi. Toplantıya üç ülke temsilcilerinin yanı sıra NATO yetkilileri de katılacaktı.

FT'ye konuşan bir NATO yetkilisi, NATO yetkililerinin arabuluculuk yapacağı bir üçlü görüşmenin nihai amaç olduğunu ancak görüşmelerin henüz o seviyede olmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gün içerisinde yaptığı açıklamada, "PKK, NATO müttefikleri, Avrupa Birliği, aynı zamanda Finlandiya ve İsveç tarafından bir terör örgütü olarak tanımlanmıştır. Oturup Türkiye'nin endişelerini ele almamız gerekir. Şu anda yaptığımız bu" demişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada, "NATO meselesinde de İsveç ve Finlandiya somut, net adımlar atana kadar duruşumuzu değiştirmeyiz" ifadelerini kullanmıştı.