CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla gündeme oturan TÜRKEN Vakfı, New York’un Manhattan adasında 21 yıl önce 11 Eylül saldırıları sonucunda yıkılan WTC kulelerine üç yüz metre mesafede yaptırdığı Türk öğrenci yurdu ile çok konuşulmuştu. 

Vakıf bu kez de New York Manhattan’da faaliyet gösteren bir klasik orkestra kurmasıyla gündemde. 

Mavi Nota e-Müzik gazetesi de bu iddiayı ABD’de çeşitli orkestralarda çalışan Türk sanatçılarca sordu. 

TURKEN Vakfı tarafından kurulduğu iddia edilen söz konusu orkestranın 2017 yılında, New York’taki bir başka Türk sivil toplum kuruluşu olan TAASNY (Turkish American Arts Society of New York) Türk Amerikan Sanat Derneği ile birlikte ünlü Türk Şef Gürer Aykal tarafından tasarlandığı ve faaliyete geçirildiği iddia ediliyor.

Türkiye dışından yayın yapan Türk YouTuber kaynaklarının “filarmoni” orkestrası olarak duyurduğu söz konusu orkestranın, Şef Gürel Aykal tarafından kurulup yönetilen NMS (New Manhattan Sinfonietta) Yeni Manhattan Senfoni Orkestrası olduğu iddia ediliyor.

TÜRK SANATÇILARA YER YOK
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Türk sanatçıları bünyesinde barındıracağı lanse edilen orkestranın, açıklananın aksine Orta Amerikalı, Latin, orta Asyalı ve uzak doğulu müzik kalitesi düşük sanatçıları tercih ettiği, nitelikli çağdaş düşünen Türk sanatçılara ise kapısını kapalı tuttuğu ileri sürülüyor. 

İddialara göre Nisan ayında orkestra konser yaptı ve 70 bin Dolara Carnegie Hall’de bir organizasyon da düzenlendi. Bu organizasyonda da bilet satılmadan sadece davetlilere bir konser bile verildiği öne sürüldü.