Toplumsal Haber Merkezi

İstanbul merkezli bir şirkete ait konteyner gemisinin dün Gine Körfezi'nde korsanlar tarafından kaçırıldığı ifade edildi. Saldırı sırasında bir kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de kaçırıldığı aktarıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Biraz önce kaptanla görüştüm gemi Gabon karasularında" dedi. Saldırıya uğrayan geminin bu dakikalarda Gabon'daki Port-Gentil Limanı'na ulaşması bekleniyordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geminin saat 11.00'de Gabon'un Gentil Limanı'na demirlediği bilgisini verdi.

Türkiye merkezli bir şirkete ait Liberya badralı Mozart adlı bir konteyner gemisinin Nijerya’nın Lagos limanından aldığı yükü Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town limanına görütürken Gine Körfezi açıklarında korsanlar tarafından kaçırıldı. Gemide bulunan 19 mürettebatın tamamının Türk vatandaşı olduğunu bildirildi.

'KÖR BİR ŞEKİLDE SEYİR YAPIYOR'
CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ ise kaçırılan gemi ile ilgili detaylar paylaştı. Uludağ, "23 Ocak sabah saatlerinde Gine Körfezi'nde seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğradı. Saldırı sonrası tüm makamlar harekete geçti. Gemide 19 denizci olduğu söylenirken, saldırı sırasında 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin ise kaçırıldığı bildirildi. 4. kaptanla temas kurulduğu, korsanların radar sistemlerini bozduğu belirtiliyor ve gemi şu anda kör bir şekilde seyir yapıyor" diye belirtti.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk gemisine yapılan baskınla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Biraz önce kaptanla görüştüm gemi Gabon karasularında. Gemi limana yanaşmak için bekliyor. Gabon'dan da teknek personel talebinde bulunduk. Gemi yanaşır yanaşmaz gerekli işlemleri yapacağız. Vatandaşların kurtarılması için koordineli görüşmeleri sürdürüyoruz. Korsanlar henüz geri dönüş sağlamadılar. Kaptanın morali iyi, personel de iyi. Herhangi yaralanma veya başka bir durum yok. Vefat eden Azerbaycanlı kardeşimizin naaşı var onu da gemi yanaşır yanaşmaz gerekli işlemleri başlatacağız.

GEMİ LİMANA DEMİRLEDİ
Gine Körfezi'nde korsan saldırısına uğrayan Türk gemisine ilişkin açıklamada bulundu. Karaismailoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, geminin saat 11.00'de Gabon'un Gentil Limanı'na demirlediği bilgisini verdi.

Karaismailoğlu, "15 denizcimizin salimen Türkiye'ye dönmesi için tüm imkanlarımız seferber edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.