Turizm firması patronuyken Erdoğan tarafından Kültür ve Turizm Bakanı yapılan Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nde AKP'li firmanın yaptığı restorasyon rezaletini "Yapılan işlem doğru, kullanılan ekipman yanlış" diyerek savundu.

Galata Kulesi'nde hilti ile duvarlara kırma işlemi uygulanmış, restorasyon görüntüleri büyük tepki çekmişti.

"Galata Kulesi'nde bizim de hoş bulmadığımız bir fotoğrafla gündeme geldi. Ama tek bir kare ile yorumlamanın çok hakkaniyetsiz olduğunu belirtmek istiyorum" diyen bakan Ersoy, şöyle devam etti:

Özellikle çatı kısmında özellikle o külah kısmı tamamen betonarme hale getirilmiş. Anıtlar Kurulu kararına istinaden çalışma başlıyor. Önce bir raspa yapılıyor sonradan yapılan eklentiler oradan çıkartılıyor. Çürütme ve tümleme dediğimiz bir terim var. Beton orijinal yapıyı çürütüyor. Duvarın belli bir kısmı gitmiş ve tümlerken inşaat demiri betonla yapılmış. Anıtlar Kurulu 'bunu al' diyor. Daha özgün malzeme ile onu tümlüyorsunuz. Yapılan işlemlerde bu aslında. Yapılan işlem doğru kullanılan ekipman yanlış. Bir sertifika programı da bu restorasyonlar için hazırlıyoruz.

Restorasyon programı hakkında bilgi de veren Ersoy, "Hem bu restorasyon ihalelerine girecek müteahhitlere belli belglerin verilmesi, hem onların ustalara ve işçilere belli sertifikaların verilmesi, hem restorasyonla ilgili eğitimlerin de verileceği bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalışıyoruz. Önemli olan tabi ceza keserseniz bu tür olaylarda ama önemli olan bunları önlemek. Bunun içinde eğitim ön plana çıkıyor. Bu nedenle bir sertifikasyon süreci de başlatıyoruz" dedi.

GALATAPORT AÇIKLAMASI
Tartışma yaratan Galataport projesine de değinen Ersoy, "Beyoğlu Kültür yolu Galataport'la gündeme gelmiş bir konu. Galataport ve Atatürk Kültür Merkezi iki uç noktası. Galataport'ta tabi cruise operasyonları ertelendi ama önümüzdeki yıl inşallah hizmete girecek. Galataport da inşallah önümüzdeki yıl hizmete girecek ve buradan başlayarak Beyoğlu Kültür Yolu projesi hayata geçecek. Eski kültür hayatını Beyoğlu'na getirmeyi amaçlayan bir çalışma. Galata Kulesi meydanının da kültür meydanı haline getirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.