TÜİK Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nda yer alan bir akademisyen, konuyla ilgili kendisiyle görüşen basın mensuplarına TÜİK yetkililerinin bugün kendisini aradığını ve kurulun lağvedildiğini söylediklerini dile getirdi.

Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nda yer alan başka bir isimse ocakta kurulun iki kez toplandığını ve bu toplantılarda kendilerine TÜİK hakkında bilgi verildiğini, şubatta toplantı olmadığını dile getirdi.

1 AYDA 3 BAŞKAN DEĞİŞTİ
TÜİK yönetiminde son yıllarda üst üste çok sayıda görev değişimi yaşandı. Şubat ayında Cahit Şirin görevden alınarak yerine vekaleten Ahmet Kürşat Dosdoğru getirilmişti. Martın başındaysa bu kez Sait Erdal Dinçer TÜİK başkanı olarak atandı.

Kısa süre içinde iki başkan değişimi yaşayan TÜİK, yılbaşında fiyat istatistikleri ve işgücü piyasasına ilişkin danışma kurulları oluşturmuştu.

TÜİK’ten kurulların kurulduğu zamanda yapılan açıklamada amacın “uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma vizyonu ile Türkiye İstatistik Sistemindeki tüm verilerin karşılaştırılabilirliğini, tutarlılığını temin etmek ve üretilen tüm verilerin entegrasyonunu sağlamak” olduğu belirtilmişti.

İŞGÜCÜ VERİLERİNDE DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Enflasyon ve de pandemi ile birlikte TÜİK’in işsizlik verileri sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. TÜİK bugün itibarıyla işgücü verilerinde revizyona da gitti.

TÜİK’in işgücü piyasasına ilişkin kurulunda sivil toplum kuruluşu temsilcileri Serdar Sayan, Yılmaz Kılıçaslan, Gökçe Uysal, Pınar Kaynak, Luis Pinedo Caro ile akademisyenler Seyfettin Gürsel, Haluk Levent, Meltem Dayıoğlu Tayfur, Oğuz Karadeniz Pamukkale, İnsan Tunalı gibi isimlerin yanında TÜİK temsilcileri de yer alıyordu.