Toplumsal Haber Merkezi

Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın Gezi eylemlerinde attığı bir tweet nedeniyle Erdoğan’a hakaretle suçlandığı dava bugün Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Covid-19 önlemleri nedeniyle çok az sayıda izleyici, avukat ve gazeteci duruşmayı takip etti.

Savcı mütaalasına karşı beyanını veren Fincancı ‘’ Attığım tweetten önce Gezi’de 8 kişi hayatını, 10’un üzerinde insan gözünü kaybetti, binlerce insan yaralandı. O dönemde İnsan Hakları başkanıydım.TTB’nin oluşturduğu gezici revirlerde çalıştım, revirde görev yaptığım esnada kolluk güçleri yakın mesafeden revirin içine gaz kapsülleri attılar, biz de yaralananları tedavi ettik. Birkaç gün öncesinde dönemin Başbakanı "Polise emri ben verdim, polisimiz destan yazdı dedi. Polisin görevi insanları yaralamak ve öldürmek değildir, olmamalıdır’’ ifadelerine yer verdi.

Fincancı müdafi avukatı Meriç Eyüboğlu savunmasında bahsi geçen dönemdeki hak ihlalleri raporlarını aktararak, Korur Fincancı’nın mesleği, konumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

'BU DAVANIN SİYASİ OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ'
Beraat talep eden Eyüboğlu ‘’ Biz bu davanın siyasi olduğunun farkındayız’’ dedi.

Mahkeme, Merkez Konsey Başkanı ve insan hakları savunucusu Fincancı’ya ‘’kamu görevlisine hakaret’’ suçundan 7 bin 80 lira adli para cezası verdi.