Geçtiğimiz ay Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Taşınır Mal Yönetmeliği’nde tartışma yaratan bir değişiklik yapılmıştı. Değişikliğe göre ‘terör ve toplumsal olaylar’da TSK’ya ait silah ve taşıtlar, bakan onayıyla Emniyet ve MİT’e devredilebilecek.

İşte o yönetmelik değişikliğinin ardından TSK’nın elindeki en önemli hava gücünden biri olan ATAK saldırı helikopteri Emniyet’e teslim edildi. TSK için saldırı amaçlı tasarlanan helikopterin Emniyet’in hangi işin ve nerde kullanılacağı merak konusu oldu.

SOYLU ATAK İÇİN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, emniyete teslim edilen ATAK helikopterinin fotoğrafını “Emniyetimiz ilk ATAK helikopterini teslim aldı. Hoş geldin ATAK. DOSTA GÜVEN DÜŞMANA P-ATAK. Sağ olasınız Sayın Cumhurbaşkanım. Emniyet Teşkilatı adına şükranlarımızı arz ediyoruz” mesajıyla paylaştı. Bu mesaj ve fotoğrafla birlikte emniyetin elinde bulunan ağır silahlar yeniden tartışma konusu haline geldi.

ONAY YETKİSİ MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NDA
Yönetmelikteki değişiklikle TSK’ya ait silah ve taşıtların “terör, toplumsal olaylar ve şiddet hareketleri” gerekçesiyle Emniyet ve MİT’e devredilebilmesinin önü açılmıştı. Ayrıca yönetmelikteki “Taşınır mal işlem belgesi düzenlenmeyecek mallar” maddesine “Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nca uluslararası anlaşmalara dayanılarak dost veya müttefik ülkelere ve bu ülkelerde bulunan kamu veya özel nitelikli kurum ve kuruluşlara mal ve hizmetin yardım olarak verilmesi maksadıyla tedarik edilecek taşınırlar” bendi eklendi. Silahların devri Milli Savunma Bakanı onayıyla gerçekleşecek.

CHP’Lİ YÜKSEL MANSURKILINÇ SORMUŞTU
Taşınır Mal Yönetmeliği’ndeki değişiklik için CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Emniyet’in özel harekat müdürlüğü kanalıyla sahip olduğu silahların yanı sıra TSK’dan ilave araç ve gerece neden ihtiyaç duyduğunu sormuş, ihtiyaç durumunda TSK araç gereçlerinden “faydalanmasının” kapsamını sorgulamıştı. Kılınç, “İhtiyaç duyulması halinde TSK’dan EGM’ye devredilecek olan ağır silah ve teçhizatı kullanacak olan uzman personel EGM bünyesinde bulunmakta mıdır? Bulunmamaktaysa TSK’dan EGM’ye devredilecek olan ağır silah ve teçhizat nasıl kullanılacaktır?” diye sormuştu.

“EMNİYET BUNUNLA KİME SALDIRACAK?”
Gazeteci Erk Acarer de ATK helikopterinin ne amaçla kullanılacağını sorarak, “Bu cins bir helikopter, arazide kullanılan, ağır silah taşıma kapasitesine sahip bir araç. Saldırı helikopteri olarak geçiyor. Emniyet bununla kime saldıracak?” dedi.