Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı için 13 ilde görevlendirilmek üzere 70 silahlı koruma ve güvenlik görevlisi alımında skandal bir ‘hata’ ortaya çıkarıldı.

Bu tür alımlarda ‘terörle mücadele başarılı belgesi’ olan adaylara öncelik hakkı veriliyor. Edanur B. isimli kişinin listesi “terörle mücadele başarılı belgesi” bulunanların alındığı öncelikli listeye dahil edildi.

Belgesi kabul edilmeyen S.A isimli aday, “Edanur ismi erkek olarak T.C sınırları içinde bulunmuyor” diyerek CİMER’e şikayet etti. Yapılan yazışmaların ardından bu kişinin ‘sehven’ eklendiği ve belgesinin geçersiz sayıldığı açıklandı.

İŞKUR BAŞVURUSUYLA ORTAYA ÇIKTI
70 kişilik alım için Türkiye genelinde 20.048 kişi başvuru yaptı. Bakanlıkça 280 asil ve 280 de yedek aday noter huzurunda yapılan dijital kurayla belirlendi. Ayrıca terörle mücadelede başarı belgesi olan ve bu mücadele yaralanan 47 aday da listeye eklendi. 2018 yılında Hakkari’de başarı belgesi alan S. A. isimli adayın belgesi kabul edilmedi.

İŞKUR'a yapmış olduğum terörle mücadele kapsamında üstün başarı belgemin kabul edilmediği tarafıma bildirildi. Sadece er, erbaş ve yedek subaylarınn komutanlarınca terörle mücadelede alımış olduğu üstün başarı belgelerinin geçerli olduğunu öğrendim. Jandarma uzman erbaşların belgesi kabul edilmiyormuş. Fakat İŞKUR'un yapmış olduğu alımda görüyorum ki kura sisteminde terörle mücadele kapsamında üstün başarı belgesi bulunanlar konumunda öncelik hakkı tanınan bayan görmekteyim. (Edanur B.) Ticaret Bakanlığı'nın nihai listesinde mevcut. Edanur ismi erkek olarak T.C. sınırları içerisinde bulunmuyor. Yani askere gidip, terörle mücadele kapsamında er, erbaş ve sadece yedek subayların almış belge kabul edilebilir kanunlara göre... Konuyla ilgili tarafıma geri dönüş sağlanmasını ve gerçekten ilgili açıklamayı arz ederim.

CİMER, şikayeti yapan S.A’ya önce şu cevabı verdi: “İlgili kişinin belgesinin hatalı olduğu tespit edilmiş, kişinin mülakata alınmamasıyla ilgili kuruma gerekli bildirimler yapılmıştır” Aynı dilekçeye, daha sonra ikinci bir cevap daha verildi:

“Edanur B’nin evrakı incelendiğinde sehven onaylandığı tespit edilmiştir. Başvuru yapmış olduğu Ticaret Bakanlığına bilgi verilerek kişinin başvurusu ve öncelik belgesi geçersiz hale getirilmiştir”

ALİ HAYDAR HAKVERDİ SORU ÖNERGESİ VERDİ
Skandalı Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a liste hatasıyla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu. Önergede, şu sorulara cevap istendi:

  • Bu ‘hatalı belgeyi’ E.B isimli vatandaş kendisi mi ibraz etmiştir? Yoksa bu vatandaş İŞKUR tarafından yapılan bir hata sonucu mu öncelikliler listesine alınmıştır?
  • Eğer ‘hata’ kurumca yapılmışsa kurum yetkilileri hakkında herhangi bir adli ya da idari işlem yapılmış mıdır? Hatalı olduğu söylenen bu belgeyi şahıs kendisi ibraz etmişse hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Son 10 yılda askerlik görevini yaparken “Terörle Mücadelede Üstün Başarı Belgesi” almış kahraman er ve erbaşlarımızdan kaçına işe alımlarda öncelik tanınmıştır?
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarına işe alımlarda yönetmelik gereği sağlanan bu ayrıcalığı suistimal ederek işe alınan personel olup olmadığını araştırmayı düşünüyor musunuz? İŞKUR kanalı ile gelen bu listelerdeki kişilerin ibraz ettikleri evraklar Bakanlığınızca da tekrar araştırılmakta mıdır?