Umut Kurnaz

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın sosyal medya hesabından reklamını yapmasıyla dikkatleri üzerine çeken Ay Tekstil’i Toplumsal araştırmıştı. Araştırmalar sonucunda Instagram üzerinden satış yapan firmanın tüketiciye iade hakkını tanımadığı, kişisel verilerin nasıl saklandığına dair herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığı, Instagram hesabı dışında hiçbir iletişim bilgisi (adres,telefon vb.) verilmediği ortaya çıkmıştı.

Toplumsal'ın Yayınladığı Haberden Önce

AYIPTAN VAZGEÇİLDİ
Toplumsal’ın haberi sonrası firma hatalarını teker teker düzeltmeye başladı. Toplumsal’da yer alan haberin kamuoyunda yankı uyandırmasının ardından söz konusu Instagram hesabının bio kısmına adres bilgileri ve ‘iade ve değişim’ olduğu bilgisi eklendi. Henüz kurumsal bir telefon numaraları olmasa da satıştan sorumlu kişi, kişisel telefon numarasını veriyor.  

Toplumsal'ın Yayınladığı Haberden Sonra

ÖZDAĞ, ARASINDAKİ BAĞI KABUL ETTİ
Toplumsal, Özdağ’ın bu firmanın reklamını neden yaptığını araştırmış ve firmanın Zafer Partisi bağını açıkça ortaya koymuştu. Özdağ, her ne kadar reklam tweetinde buradan elde edilen kazancın Zafer Partisi çalışmalarında kullanılacağını belirtmese de  Babala TV’de katıldığı Mevzular Açık Mikrofon programında açıkça bu girişimin Zafer Partisi’nin bir girişimi olduğunu ifade etti.   

PAYLAŞILAN VERİLER NE OLACAK? 
Haberimiz sonrası birçok hususta düzeltme yapılsa da Instagram heabında alışveriş sırasında paylaşılan verilerin nasıl saklanacağı, başka bir amaçla kullanılıp kullanılmayacağına dair hâlâ  bilgilendirme yer almıyor. En basitiyle paylaşılan bu bilgiler, "Zafer Partisi tarafından propaganda çalışmalarında kullanılır mı?", "Alışveriş yapanların mesaj kutusu seçim dönemi Zafer Partisi'nin mesajları ile dolar mı?" soruları hala yanıt bulmuş değil.