Toplumsal Haber Merkezi

SoL TV'de yayımlanan ve TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın her hafta bir gazetecinin sorularını yanıtladığı Gündem programda, Kemal Okuyan bu hafta CHP’li belediyelerdeki grevlere de değindi.

Gazeteci Şule Aydın'ın İstanbul'daki bazı ilçe belediyelerinde işçilerin grevleri konusunda sosyal demokrat çevrelerden gelen tepkiler hakkında sorduğu soruya yanıt veren Kemal Okuyan, hakkını arayan işçiye “AKP'ye hizmet ediyorsunuz” denirse bunun AKP’nin argümanlarına haklılık kazandıracağını söyledi. “Hakkını arayan işçiye bu denirse, AKP'nin aynı argümanları da haklılık kazanır” diyen Okuyan, bu şekilde AKP’nin “Bilmemne lobisi, kökünüz dışarıda söylemleri meşrulaşır.” diye konuştu.

‘AHLAKİ BİR SORUN DA VAR AMA MESELE SINIFSAL’
Konuşmasının devamında Okuyan, “Yoksul olmayan Maltepe ve Kadıköy'de bu yapılıyorsa ürpertici bir durum var. Bu ilçelerin durumu görece iyidir. Ahlaki bir sorun var ama asıl mesele sınıfsal. Tüm mesaisini sermayeye güven vermek için harcayan bir partinin hak arama mücadelesine bu yaklaşımı aslında şaşırtıcı değil.” ifadelerini kullandı.

‘İZBAN İŞÇİLERİ DE HALKA ŞİKAYET EDİLMİŞTİ’
Bu belediyelerin CHP'ye yeni geçmediğini hatırlatan Okuyan, işçilere dönük suçlamaların herhangi bir karşılığının olmadığını belirterek "O zaman madende çalışan işçi hak arayınca da 'rakip firma etkisiyle oldu', tekstil işçisi greve çıktığında 'dış güçler kışkırttı' denilecek. Bu korkunç. Ciddi bir mahalle baskısı uygulandı işçiye. İzmir'de de İZBAN işçileri greve çıktığında aynı şey yapılmış, halka şikayet edilmişti." diye konuştu.

‘MÜTHİŞ BİR ÇÜRÜME VAR’
İşçi sınıfı etkisiz grev yaparsa, grevin bir işe yaramayacağını söyleyen Kemal Okuyan, "Yunanistan'da neredeyse ayda bir genel grev ilan ediliyor, hayat duruyor, kimse sızlanmıyor. Onlar da bir parçası olmaya çalışıyor. Sınıf bilinci toplumsal bir olgudur. Hakkını arayanlara dönük bu eleştirilere karşı çok sert olunmalı. 'Talepler yüksek' deniyor. Emeği neyle ölçeceksiniz? Ayrıca yoksulluk sınırı 8 bin lira olan bir ülkede hangi rakamı tartışıyorsunuz? 'N’apıyorlar ki o kadar para alıyorlar' tartışması da korkunç bir çürümeye işaret ediyor." yorumunda bulundu.