Toplumsal İstanbul

Türkiye’de iktidarın yıllardır bir bahaneyle yasakladığı ve protokole indirgediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına dönük yasaklamaların bu yılki bahanesi de koronavirüs salgını olmuştu. Cumhuriyet yasağını bu yıl İstanbul'da bir araya gelen TKP üyeleri deldi.

TKP'nin 29 Ekim dolayısıyla Bakırköy Carousel önünden yapacağı, "Halk ve Cumhuriyet düşmanlarına karşı yürüyoruz" eylemi polis tarafından engellenmek istendi. 16.00 itibariyle yürüyüş için bir araya gelen TKP'lilerin önü polis tarafından kesildi, eylemin "kanunsuz" olduğu ileri sürüldü.

'YÜRÜYEMEZSİNİZ DEDİLER, BURADAYIZ!'
"Kahrolsun saltanat", "Yaşasın Cumhuriyet", "Eşitlik özgürlük sosyalizmde", "Cumhuriyet için yaşasın sosyalizm" sloganlarının atıldığı eylemde, kaymakamlık, vali ve polis engellemesine karşın bir araya gelindi, basın açıklaması yapıldı. "Yürüyemezsiniz dediler, buradayız" diyen TKP İstanbul İl Bakanı Senem Doruk, yaptığı açıklamada cumhuriyet için, aydınlanma için, eşitlik ve özgürlük için sokakta olduklarını dile getirdi.

Doruk, "Bugün sokakta komünistler cumhuriyete sahip çıkıyor. Sosyalist bir cumhuriyet kuracağız. Emekçilerin, işçilerin, kadınların cumhuriyeti kurulacak. Bugün burada yürüyenler sosyalist cumhuriyeti kuracaklar. Bugün yürüyüşe izin vermeyenler, biz sosyalist cumhuriyeti kurduğumuzda kaçacak delik arayacaklar. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın sosyalizm" dedi.