Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım platformu TikTok her geçen gün daha popüler hale geliyor. Uygulama bugün Facebook ve Instagram gibi devlerin bile özendiği, taklit ettiği bir platform haline gelmiş durumda. Ancak TikTok’un artan bu popülerliği, bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Amerikan yönetimi ByteDance’in uygulaması aracılığıyla Amerikalıların kişisel verilerini toplamasından endişe ediyor. Çünkü Amerikan vatandaşlarının verilerinin Çin’in eline geçmesini istemiyor.

Hatırlayacak olursanız başkanlığı sırasında Donald Trump bu endişeleri sık sık dile getiriyordu. Hatta uygulamayı yasaklamaya kadar gitti. O dönemde ByteDance, Amerikalıların verilerini toplamadıkları konusunda güvence veriyordu. Ancak görünen o ki Amerikan hükumetinin korktuğu oluyor.

BuzFeed News tarafından paylaşılan habere göre, ByteDance’te çalışan dokuz farklı kişiden alınan bilgiler, şirketin Amerikan vatandaşlarının bilgilerini toplayıp depoladığını ve Çin’in bu verilere erişimi olduğunu gösteriyor. Hatta Çin’de bulunan Master Admin kod adlı bir yazılımcının uygulamadaki tüm verilere erişimi olduğu bile söyleniyor. Eğer BuzFeed News tarafından ortaya atılan ve güvenilir kaynaklara dayandırılan bu iddialar doğru çıkarsa, Amerikan hükumeti TikTok’a karşı bir kez daha yaptırım uygulayabilir.

BuzFeed News tarafından ortaya atılan bu iddialar hakkında bir açıklama yapan ByteDance sözcüsü, uygulamanın güvenlik açısından en sıkı denetlenen uygulamaların başında geldiğine dikkat çekiyor ve yakında tüm bu endişeleri ortadan kaldıracak bir adım atmayı planladıklarını söylüyor. Her iki tarafın da bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini bekleyip göreceğiz.