Toplumsal Haber Merkezi

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 2021/152 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alındı yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Naci Ağbal, 8 Kasım 2020 tarihinde görevden alınan Murat Uysal’ın yerine atanmıştı. Görev süresi 133 gün sürdü. Karar sonrası sosyal medyadan açıklama yapan Ağbal, "Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin" dedi.

Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu da 26. Dönem AKP milletvekili. Yeni Şafak gazetesinde ekonomi yazıları yazıyor. Yüksek faize karşı yazıları ile biliniyor. 9 Şubat günlü ‘Enflasyon, faiz ve döviz kuru’ başlıklı yazısındaki şu cümle dikkat çekiyordu:

…Türkiye yıllarca yüksek faiz düşük kur politikası uyguladı. Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL’den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu.

FAİZ ARTIŞIYLA AÇIĞA ÇIKAN KAVGA
Naci Ağbal’ın görevden alınmasını, faiz oranlarının yüksek oranda artırılmasından kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Merkez Bankası faiz oranları, Para Piyasası Kurulunca belirleniyor. Para piyasası kurulu, Merkez Bankası Başkanı; 4 başkan yardımcısı ile iki Banka Meclisi üyesinden olmak üzere bir başkan 6 üyeden oluşuyor. Banka Meclisinden seçilecek iki üyeden birini Banka Meclisi; ötekini ise Merkez Bankası Başkanı seçiyor. Bu durumda Başkanın 7 kişilik kurulda 2 oyu olduğu ortaya çıkıyor.

Perşembe günü 200 puan faiz artış kararı, Naci Ağbal; Dr. Emrah Şener; Dr. Uğur Namık Küçük; Murat Çetinkaya; Dr. Oğuzhan Özbaş Ömer Duman; Prof. Dr. Abdullah Yavaş’ın üye olarak görev yaptığı Para Piyasası Kurulunda alındı.

YENİ ŞAFAK'IN OPERASYONU
Bunun üzerine Yeni Şafak gazetesi, manşetinden Merkez Bankası yönetimini hedef göstermiş ve yönetime "Bu operasyonu kim adına çektiniz" diye sormuştu. Ağbal'ın yerine gelen ismin de Yeni Şafak yazarı olması ayrıca dikkat çekici...