Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Ali İhsan Uygun görevinden alındı. Uygun’un yerine beş ay önce TCDD ile 40 milyon euroluk özelleştirme anlaşması imzalayan Sun Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Atik atandı. Atik’in şirketi, şubat ayından itibaren Kapadokya Ekspresi ile Türkiye’nin ilk yataklı lüks tren turunu başlatacak.

28 Aralık 2020 tarihinde Ulaştırma Bakanlığından demiryolları için Türkiye’nin ilk özel yolcu taşıma lisansını alan Sun Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Atik’in, TCDD’nin özelleştirme çalışmalarını hızlandırması için kuruma atandığı iddia ediliyor.

KAPADOKYA EKSPRESİ ÖZELLEŞTİRİLECEK
T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre Sun Group, 4 Nisan 2021 tarihinde TCDD ile 40 milyon euroluk sözleşme imzaladı. Şirket, global merkez ofisi Japonya’da bulunan HIS Türkiye ile birlikte Kapadokya Ekspresi’ni özelleştirecek ve Türkiye’nin ilk “yataklı lüks tren turu”nu düzenleyecek. İmza töreninde konuşan Atik, “Kapadokya Ekspresi ile başlayacağımız bu serüvende kullanacağımız araçlarımız birer 5 yıldızlı otel şeklinde olacak, hepsi yataklı vagonlardan oluşacak. Her bir kompartımanda 5 yıldızlı otel standartları olacak. İlk etaptaki yatırımla 200-250 kişilik istihdam sağlanacak. Sistem devreye girdikçe yatırım miktarı ve istihdam sayısı artacak. Proje ülkemizde ilk olacak ve güzel bir ürün geliştirdik” ifadelerini kullanmıştı.

YEDİNCİ KEZ ERTELENDİ
Öte yandan TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun’un görevden alınmasında özelleştirme sürecinin yanı sıra Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının tamamlanamamasının da etkili olduğu öne sürüldü. Ali İhsan Uygun, 26 Temmuz’da Sivas hattında incelemelerde bulundu ve Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Anadolu’muzun kalbinde yepyeni bir hikayenin başlangıcını yapmak, yeni nesil ulaşım modunu insanımızla buluşturmak için gün sayıyoruz” dedi.

TCDD’nin 4 Eylül günü için planladığı açılış töreni, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da taslak programına girdi. Ancak, Kayaş-Kırıkkale arasındaki 60 kilometrelik mesafede altyapı eksikliklerinin bulunduğunun anlaşılması üzerine Ankara-Sivas YHT açılış töreni 7’nci kez ertelendi.