Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş.’de yükselme sınavlarında yüksek not alan BTS üyeleri sözlü mülakatta elendi. 100 tam puan alan sendikalıya sözlü mülakatta 68 verildi. Baraj notu 70’in altında kalan çalışanların notu ise sözlü mülakatta artırılarak ataması gerçekleştirildi.

Gazete Yolculuk'ta yer alan habere göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Mülakatlarının sonuçlar 29 Haziran 2021 tarihinde açıklandığını, yazılı puanı yüksek olan kişilerin Birleşik Taşımacılık Sendikası üyesi olanların mülakatta elenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Gürer Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismail oğluna verdiği soru önergesinde Gürer şu sorulara yanıt istedi:
1- TCDD Taşımacılık A.Ş yüksek puan alan mülakatta elenenlerin tamamı Birleşik Taşıma Sendikası üyesi olması bir tesadüfmüdür?

2- Yazılı sınavda çok yüksek puan alan kişiler nasıl oluyorda sözlü sınavda düşük puan alıyor.Yazılı sınavlar neden yeterli kriter sayılmıyor ?

3- Şirket yeni kurulmasına karşın kurumda görevde yükselmeyi yıllardır bekleyenlerin bu şekilde haklarının gasp edilmesi nedendir?

"LİYAKAT ESAS ALINMIYOR"
Gürer TCDD’nin de özelleştirme sürecinde kurumsal kimliğinin giderek dönüştürüldüğüne ve liyakatın esas alınmayan uygulamalara gidildiğine vurgu yaparak, kurum çalışanlarının mağdur edildiğini ve taşeron firmada çalışanların kurulan A.Ş lerde çalıştırıldığını da sözlerine ekledi.

Birleşik Taşımacılık Sendikası Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimini bir an evvel mülakatları iptal etmeye, adil bir yönetim sergilemeye, çalışanlar arasında ayrım gözetmeksizin kurumun çıkarlarını düşünmeye ve ona göre hareket etmeye çağrısı yapıldı ve sözlü sınavın, mülakatın; kayırmacılığa, haksızlığa ve hukuksuzluğa yol açtığını dile getirilen açıklama da kayırmacılığa, tarafgirliğe ve hukuksuzluğa devam edildiği ifade edildi.