Toplumsal Haber Merkezi

Açılışının yüzüncü yılını 'kutlayan' Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açık erişim sisteminde araştırma yapanlar trajik bir tabloyla karşılaştı.

Sistemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı ve sadece bu yönüyle bile Cumhuriyet tarihinin en önemli kaynağı olan Nutuk'a erişmek isteyenler arama yaptıklarında karşılarına Nutuk'un sadece Osmanlı Türkçesi ile yazılmış orijinal halini bulabiliyor. Nutuk'un günümüz Türkçesi ile yazılmış tek bir kopyası yok.

Oysa Nutuk, sayısız yayınevi haricinde Kültür Bakanlığı Yayınları tarafından da defalarca yayınlandı.

TBMM KÜTÜPHANESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ NEDİR?
TBMM'nin sitesinde TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Sistemi'nden şöyle bahsediliyor:

Açık Erişim Sistemi ile TBMM Kütüphanesi dijital kaynaklarının ve TBMM’de üretilen yasama/denetim faaliyetleri ile ilgili entelektüel bilginin görünürlüğünün artırılması, TBMM’nin ulusal ve evrensel bilgi üretimine yaptığı katkının belgelenmesi ve TBMM’de üretilen yayınların Açık Erişim Sistemi‘nde saklanması ve erişime sunulması hedeflenmektedir. Sisteme; Kurum yayınları, araştırma raporları ve kurum uzmanlık tezleri, basılmış Meclis Araştırma Komisyonu Raporları, yasama/denetim faaliyetleri ile ilgili bildiri, makale, kitap, rapor vb. yayınlarından, Kütüphane Koleksiyon Geliştirme Politikası ve TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Politikası ve Yönergesi doğrultusunda belirlenenler alınacaktır.