Tarım Kredi Marketler'de "talimatla indirilen" gıda ürünlerinin arasında Kanada’dan ithal edilen kırmızı mercimeğin de "yerli üretim" logosuyla satışa sunulması tarımda yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bazı ürünlerinde indirime giden Tarım Kredi Marketler'de TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de yer alması dikkat çekti. Tarım Kredi Marketler'de, Kanada’dan ithal kırmızı mercimeğin kilosu 14,75 liradan satışa sunuldu.

YAĞ, ŞEKER VE KIRMIZI ET SATIŞA NEDEN SUNULMUYOR?
Tarım Kredi Marketler'de bazı ürünler indirime girse de özellikle şeker, yağ ve kırmızı ette indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen bu ürünlerin üç gündür satışa sunulmaması dikkat çekiyor.

Tarım Kredi Marketler'de, ‘talimatla fiyat indirimi’ yapılmadan önce de haftanın belli günleri TÜRKŞEKER’in raf fiyat garantili şekeri kilosu 17 liradan satılıyordu. Ancak marketlere yeterli miktarda şekerin gelmemesinden dolayı, şeker market raflarına konmadan bitiyordu. Yapılan son indirimle birlikte toz şeker yine 17 liradan satışa sunuldu fakat Tarım Kredi Marketler'e şeker almak için giden vatandaşlar üç gündür eli boş dönüyor.

Diğer yandan ayçiçek yağında da indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen 5 kilogram ayçiçek yağı da henüz satışa sunulmadı.

KIRMIZI ET KONUSUNDA ORTA BİR YOL BULUNAMADI!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzu etinden sonra dana etinde de yüzde 30-35 oranında indirim yapılacağını açıklamıştı. Et ve Süt Kurumu’ndan tedarik edilecek dana eti yüzde 35 indirimin nasıl yapılacağı ise bilinmiyor. Et ve Süt Kurumu’nun satışını yaptığı kırmızı et fiyatları zaten piyasa fiyatlarından düşükken artı bir de yüzde 35 indirim yapılacak olması buradaki fiyatı iyice dibe çekecek.

Et ve Süt Kurumu’nun satış yerlerinde sığır kıyma 83 liradan, sığır kuşbaşı ise 92 liradan satılıyor. Bu fiyatlara yüzde 35 indirim yapılması durumunda sığır kıymanın fiyatı 54 liraya, sığır kuşbaşının fiyatı ise 59,8 liraya geliyor. Tarım Kredi Marketlerde bu fiyatlara kıyma ve kuşbaşı satılması neredeyse imkansız.

Üzerinde çalışılan formülü göre, Et ve Süt Kurumu üreticiden hayvanı alıp kesecek ve Tarım Kredi Marketler'e verecek. Buradaki satış fiyatı da Et ve Süt Kurumu’nun satış fiyatı ile başa baş olması bekleniyor.

Ancak burada da ESK’nın bu kadar hayvanı mevcut kesim fiyatları ile nereden temin edeceği sorusu gündeme geliyor. Mevcut durumda ESK üreticiden karkas kesim fiyatı 84 lira artı hayvan başı 2 bin 500 lira destek veriyor. Bu da karkas kesim fiyatlarını 93-95 lira bandına çıkarıyor. Fakat ESK’nın karkas kesim fiyatının bazı bölgelerde başa baş bazı bölgelerde de piyasa fiyatlarının altında kalmasından dolayı üretici açısından cazip bir tarafı bulunmuyor.

ESK’nın Tarım Kredi Marketler'de talep edilen eti karşılayabilmesi için karkas kesim fiyatlarında artışa gitmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda gündemde kesim fiyatlarının artırılması bulunmuyor.

KANADALI YERLİ MERCİMEK!
Diğer yandan Tarım Kredi Marketlerde, TMO’nun Kanada’dan ithal ettiği kırmızı mercimeğin de indirimli ürünler arasında satılması, ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, çiftçiden uygun fiyata doğrudan tedarik edilen ürünlerde indirime gittiklerini açıklarken, Kanada’dan ithal edilmiş kırmızı mercimeğin de ‘yerli üretim’ logosuyla satışa çıkarılması, yaşanan çelişkiyi ortaya koydu.

Haber üzerine Milli Gaazete'ye ulaşan Tarım Kredi, söz konusu hatanın 'sehven yapıldığı' açıklamasını yaptı.